HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Bokros vagy a halál?

2009.03.23. 18:40 Before

Az index távolról sem reprezentatív, de azér nem minden tanulságtól mentes gyors közvéleménykutatása érdekes eredményt mutat. A post megírásának pillanatában 33490 szavazat érkezett, ebből alig egyharmad (37.8%) szeretne kormány(fő)váltás helyett előrehozott választásokat. Ez persze még megmagyarázható a látogatók politíkai színezetének kevéssé heterogén mivoltával, így nem is nagyon érdekes számomra pillanatnyilag. Hagyjuk meg Orbán Viktor és felkent hívei és szajkói számára.

Az igazán érdekes a fennmaradó 20819 szavazat eloszlása. Érdekes, bár nem túl meglepő, hiszen Bokros Lajos az indexen 1-2 hete már megnyert egy hasonló témájú szavazást. A fene se hitte volna, hogy pár nap és már szinte élesben megy. A népnyúzó bajuszkirály, ha nem is népszerű, de szemlátomást az elmúlt 20 év egyetlen - legalább valamennyire - hiteles politikusa. Ötven százalék közeli (45%) eredményével többszörösen maga mögé utasítja az mszp titkos fegyverének tartott Bajnai gordont, vagy az elismert közgazdász Chikánt. A lista két legviccesebb eleme a 973 szavazattal a középmezőnyben végzett Gyurcsány, akire nyilván azok szavaztak, akik az elmúlt pár évet fejükkel a vécécsészéjükben töltötték és csak most hívták őket elő a rokonok. A Medgyessy-t megbuktató hírhedt puccs másik szereplője, Kiss Péter egykori miniszterelnökjelölt immár hivatalosan is a rossz vicc kategóriájába került, összesen 137 félőrült melléklikkelő szeretné napi rendszerességgel látni az ő helyes kis(s) hörcsögképét.

Kimondhatjuk: a nép Lajost akarja, meg a vele járó - és előre borítékolható - vért, verítéket és könnyeket. Ez egyszerre szomorú és örömteli. Szomorú, hogy a magyar politika és közélet odáig süllyedt, hogy az egykor közfelkiáltással gyűlölt népsanyargatónál jobbat még tizennégy év után sem képes felmutatni. Örömteli viszont, hogy ilyen meglepően sokan érzik, hogy szarban a haza, tényleges tettekre van szükség, lehetőleg tegnapelőtti hatállyal. Csak remélni merem, hogy ez a hang eljut a megfelelő helyekre és Lendvai-ék zsigeri tagadása tulajdonképpen csak a "nabazmeg, mi is pont erre gondoltunk" helyett felvillanó politikusi rutinnak volt köszönhető.

A szavazás állása a post írásakor:

Ki mentse meg Magyarországot?

  • 2970 - Surányi György
  • 1121 - Simor András
  • 1209 - Király Júlia
  • 1923 - Bajnai Gordon
  • 591 - Gráf József
  • 137 - Kiss Péter
  • 9350 - Bokros Lajos
  • 1559 - Chikán Attila
  • 647 - Békesi László
  • 339 - Mészáros Tamás
  • 973 - Gyurcsány Ferenc
  • 12671 - Legyen előre hozott választás

44 komment · 1 trackback

Címkék: gyurcsány azbeszt lemond bokros

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr841020776

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.24. 11:42:00

Előrehozott választás? Minek?Az országnak új kormányfőre van szüksége. Kb. ennyi az, amivel mindenki egyetért egy rendkívül magába roskadt kisebbség kivételével :-). Szerencsére most már a régi kormányfő is így gondolja (nélküle ugyanis nem menne idő előt…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.23. 20:26:07

bokrost nagyon ellenzik. állítólag már van három név és még két nap.

nadivereb 2009.03.23. 20:29:54

@bs395: Jó, de a három névből pl. Glatz nem tudom, hogy kerül oda. Mészáros meg előre sejthetően bukott ötlet volt. Egyszóval ez olyan, mintha odamentek volna az szdsz-hez, hogy "Kell nektek Surányi?", csak melléraktak két random nevet, hogy ne tűnjön pofátlanságnak.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.23. 20:41:24

Az a három név vicc. Mindenki vicc. Most komolyan, nem azért, mert úgy rá lennék kattanva a Lajosra, de vagy legyen ő, vagy menjenek a picsába és legyen előrehozott választás. Aztán meglátjuk, hogy nagyarcú viktor vezért hova árazza a piac. Mert, hogy a Bokrosra durván megpattanna a forint, arra mérget vennék!

boj (törölt) 2009.03.23. 21:35:14

Meglep, hogy ennyi nagytőkés van itthon, akinek ennyire vonzó Bokros Lali programja. Vajon hányan olvasták el a ÉS-ben, és hánynak tünt fel miről ír/hallgat a Lajos?

Vagy tévedek, és gazdagabb sőt burzsoább az ország mint hittem! Remélem nekem is ad valaki pár bankot és utána igérem befogom a pofám.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.23. 21:42:18

Én ezt másképp közelítem meg. Hajlandó vagyok lemondani bizonyos dolgokról, legalább egy bizonyos időre, ha ez oda vezet, hogy a jelenlegi katasztrofális helyzet rendeződik. Csak legalább lássam úgy, hogy tényleg azért történik. Ezt perpill csak Bokrosról hiszem el.

boj (törölt) 2009.03.23. 22:04:57

Azt én is kézséggel elhiszem, hogy privatizációs+megszorítós témában verhetetlen, a nagytőke minden bizonnyal örömmel fogadná minden intézkedését. Hogy nekünk ez miért lenne jó, az nem tudom.

De talán a legaggályosabb: miniszterelnöknek szerintem nem közgazdász/szociológus/jogász/matematikus kell, hanem egy tökös politikus, aki össze tud rakni egy massziv többséget és azt meg is tudja tartani.

Nem vagyok egy Fityesz fan, ám az előrehozott választásokon kivül nem látok erre más módot, főleg h az MSZP az első népszerütlen intézkedésnél megint elkezdené ezt a lazitgatós-puhitgatós-népszerüségféltését sajnos.

(Az pedig nem érv, hogy előrehozott választások esetén kiesik fél év: az ügyvivő kormány mindenre képes, amire a mostani és az átadás-átvétel pedig minimális szervezéssel meg is gyorsitható.)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.23. 22:16:00

Én viszont azt látom a legkevésbé, hogy egy előrehozott választás miért és hogyan lenne jó? Mármint a fideszen, meg a hívő tagozaton kívül bárki másnak. Orbán állandóan olyan megnyilvánulásokat enged meg magának, amitől a tőke (aminek távolról sem vagyok istenítője) észvesztve menekül. Európán kívül is van élet, visszakérjük, stb. Ha a lózungokon kívül lenne bármi kézzelfogható... De nincs. Erről elég sokat írtam az elmúlt hónapokban, mint ahogy a szoci kormány tökéletes impotenciájáról is.
Egyszerű logikai alapon nem látom más módját a kilábalásnak, mint villámgyors rendrakás után durva szerkezetátalakítás mellett drasztikus adóreform. Ez (az utóbbi kivételével) politikai öngyilkosság, szóval senki nem fogja bevállalni...

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.23. 23:34:57

@Before:
az előrehozott választásban annyi a ráció, hogy akárki is lesz az interim miniszterelnök, annak pontosan ugyanazokkal a parlamenti arcokkal kell majd vesződnie, mint akik most keresztbefekszenek minden előterjesztésnek, akár jó az, akár nem, meg akik a bizottságokban kibelezik a szakpolitikai javaslatokat.
ellene szólhat, hogy így nem a fidesznek kell majd a legdurvábbakat meglépnie, viszont kérdéses, hogyan kommunikálják.
nem véletlen mondta a surányi, hogy csak akkor vállalja, ha a zorbán is melléáll.

Unchangingness · http://nemlehetmas.blog.hu 2009.03.24. 02:00:45

@Before: Mindenkinek jó lenne egy előrehozott. Én személy szerint megnyugodnék, ha maradna a jól bevált régi politikusi gárda. Az a baj, hogy ha hagyunk még egy évet, akkor itt valami amatőr társaság, vagy az elittel elégedetlen népcsoportok pártot gründolhatnak, és bekerülhetnek a Parlamentbe, ami nem jó. A jelenlegi politikusok - igaz, hogy nem tökéletesek - de legalább profik, és ezzel foglalkoznak már 20 éve, vagy régebb óta. Nem volna jó, ha bejönne egy új politikusi generáció, ezért vagyok az előrehozott választás mellett. Nem lehet más a politika, és ne is legyen.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.24. 06:55:10

@bs395: nem látok rá semmi garanciát, hogy egy választástól ez megváltozna, sőt. Ugyanazok a geci semmirekellők kerülnének be, csak más összetételben. Ráadásul náci szintű frakciófegyelem mellett még annak sincs értelme.

@Unchangingness: ez valami furcsán tálalt vicc, ugye?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.03.24. 10:57:59

@Before:
egy választástól pont annyi változna, hogy lenne egy frakción belül többség, és lehetne a népszerűtlen intézkedések miatt az előző kormányra mutogatni. aki most lesz interim, annak most se lesz többsége, akármit is akar csinálni.

marosy 2009.03.25. 09:28:38

A tegnap nyomtam kb. 100 szavazatot, most nem árulom el, hogy kire.
Ennyit az inetrnetes szavazatokról.
Majd egyszer beállítotom a gépem, hogy nyomjon 50000 szavazatot.

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 10:12:38

Szerintem kicsit elnézted az eredményt vagy csúsztattál. Ha úgy tették volna fel a kérdést, hogy legyen-e előrehozott választás és arra érkezik 33490 szavazatból 12671 igen válasszal akkor jogos a következtetés.
Itt viszont az volt a kérdés, hogy ki legyen - az eredmény szerint a jelentős többség szemmel láthatóan egyik jelöltet se szeretné, hanem az előrehozott választást prefelrálná.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.25. 10:27:36

@marosy: Másnap reggelre elcsúszott a szavazás, de addig teljesen reális volt, az addigi eloszlás szerint nőtt minden. Persze, ezeket sosem lehet túl komolyan venni.

@Yasashi Tanuki: nyilvánvaló, hogy aki előrehozottat akar, az arra kattintott, nem mondjuk Surányira. Tehát az eredményt relevánsnak tartom. A csúsztatás részt nem értem, teljesen megindokolva foglalkoztam csak a nevekkel, főleg, hogy az volt a postom apropója. Egyébként te csúsztatsz, ha már erről beszélünk, mert a szavazatok 35 százaléka nem hogy nem jelentős többség, de még csak nem is többség.
Mindenki tudja, hogy Bokros az egyedüli érdemleges lehetőség, (most eltekintve egy előrehozott választásról folyó vitától), bármi egyéb csak maszatolás. Ez nem csak az én véleményem, érdemes elolvasni az index tegnapi cikkét a gazdasági szereplők véleményeiről a témában.

Von 2009.03.25. 10:58:08

@Before:
"Egyszerű logikai alapon nem látom más módját a kilábalásnak, mint villámgyors rendrakás után durva szerkezetátalakítás mellett drasztikus adóreform. Ez (az utóbbi kivételével) politikai öngyilkosság, szóval senki nem fogja bevállalni..."

mint a mellékelt ábra mutatja (Bokros), lehet, hogy rövidtávon politikai öngyilkosság, de 10-15 év múlva szó szerint térden állva fognak visszasírni a tömegek :)

is 2009.03.25. 11:04:45

@Before: bár 2008-ban is ezt mondta volna az emberek 85%-a, és nem azt, hogy 300Ft-ról sem hajlandó lemondani. elvesztettünk 1 évet amiatt a hülye népszavazás miatt.

@Yasashi: az előrehozott választás az elvileg egy többszörös választás. írták volna, hogy Orbán Viktor, akkor lenne egyszeres. ezt közvéleménykutatásokban protestnek hívják. és még olyan opció se volt, hogy egyik sem/leszarom, pedig lehet, hogy az is sok szavazatot kapott volna. emiatt pont az előrehozottas a legkevésbé megbízható adat.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.25. 11:39:00

@Von: az emberek. A politikusok maximum négy éves távlatokban képesek gondolkozni, egyszerűen csak a következő választásokig látnak.

@is: bár a népszavazás szánalmas egy fos volt, sajnos még így is a kormány teljesítményével került nagyjából egy szintre.

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 11:39:55

@Before:
A szavazás abból az apropóból született elsősorban, hogy kit tartanál elfogadható jelöltnek. Az előrehozott választásra csak azok klikkeltek akik nem tudtak választani a repertoárból.

A jelenlegi helyzetben az előrehozott választás mint opció még csak távoli alternativa, arra az eshetőségre ha nem sikerül jelöltet találni. Ez ismerve az SZDSZ, MDF és MSZP jelenlegi támogatottságát és hatalomhoz való ragaszkodását nagyon kevéssé valószinű.


A választáson nem a gazdasági szereplők fognak szavazni - szerencsére.

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 11:48:45

@is: bár "2008-ban is ezt mondta volna az emberek 85%-a, és nem azt, hogy 300Ft-ról sem hajlandó lemondani. elvesztettünk 1 évet amiatt a hülye népszavazás miatt."

Nem 300 forintról szólt a szavazás, hanem arról, hogy bevezet a kormányzat egy intézkedést amiről korábban azt hazudták, hogy nem tervezik bevezetni. Sokan az igazságérzetük miatt szavaztak mert nem szimpatikus nekik a hazug polititikusok. A másik, hogy a 300 Ft egy újabb sarc volt a középosztálynak. Ugye a nyugdijasok és a szociálisan rászorulók mentesültek alóla. A cigányoknak Horváth Ágnes külön megigérte, hogy rájuk nem fog vonatkozni.
Ha nincs ingyen ebéd akkor ne legyen egyik rétegnek sem!

Von 2009.03.25. 11:52:40

@Before: ezt vágom nyilván, én csak egy teljesen más megvilágításból is rá akartam mutat a dolgok természetére :)
@Yasashi Tanuki: te tán nem vagy gazdasági szereplő? :)

egyébként szerintem egyszerű a képlet: vagy találnak gyorsan egy elfogadható jelöltet (a köz felé eljutott infók alapján ez csak Bokros lehet), vagy előrehozott választások
én nem vagyok fidesz fan, de azt sem értem, hogy az előrehozott választásoktól miért félnek annyira a zemberek?
nyilván bonyolult a képlet, de ha a lényegre le akarjuk egyszerűsíteni, akkor annyi, hogy ezek elkúrták, de még mennyire, bármit is mond a fityisz, rosszabb már aligha lehet
csak úgy mellékesen meg, az a véleményem, hogy 1. OV nyilván hülye lenne azt mondani, hogy fájni fog, mert ezzel felezné a szavazótáborát, de ettől még gondolhatja így 2. OV igazából a bármit mondás helyett elhúzhatna a miniszterelnök-jelöltségből a sunyiba, és akkor talán lehetne olyan jelöltje is a fidesznek, aki nem csak a fanok és a protestszavazók voksait képes begyűjteni

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 11:56:33

@Von: "te tán nem vagy gazdasági szereplő? :)"

Úgy tűnik, hogy nem, mert engem nem kérdeztek meg. Sőt az MSZP és az SZDSZ most se tervezi, hogy megkérdez akarom-e Bokrost.

Von 2009.03.25. 12:04:55

@Yasashi Tanuki: attól, hogy nem kérdeztek meg, még nyilván az vagy és neked se mindegy mi lesz
okés, értem természetesen, hogy miért írtad, de ha már annyira gazdasági szereplő vagy, hogy bérből és fizetésből élsz, netán vállalkozó vagy, akkor hidd el nem lenne rossz Bokros, vagy - teszem hozzá, akármelyik értelmes közgazdász
mivel eddig azok szoptak akik részt vettek az értékteremtésben, ezután szopjanak azok, akik jogosulatlanul felélik (hangsúly a jogosulatlanulon, valamint azon, hogy akik jogosan élik fel, azok is a társadalom teherbírásának arányában tegyék ezt)

kicsi piros disznó (törölt) 2009.03.25. 12:40:12

Van valakinek fogalma, hogy az Index miért bújtatja Bokrost, miközben ő a legmegfelelőbb ember a kritikus feladatok elvégzésére és az Index szavazásán is kiemelkedően lehúzott minden egyéni jelöltet?

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 12:41:43

@Von: "nem lenne rossz Bokros, vagy - teszem hozzá, akármelyik értelmes közgazdász"

Azt, hogy mi jön a Bokros után már láthattad - pontosan ugyanaz az osztogatós politika ami most van. Bokros és a puritán életszemlélet csak addig kell a politikusoknak ameddig megint összegyűlik egy kis közvagyon amivel szavazatokat lehet szerezni.
Inkább új erőket kellene bevonni akik nem csak azért alakitanak ki takarékos államot mert éppen csődhelyzet van.
Erre kiváló eszköz lenne szvsz az 5%-os küszöb eltörlése és a képviselők visszahivhatóságának a bevezetése.

Von 2009.03.25. 13:00:03

@Yasashi Tanuki: ez igaz, de a második részben korrigálnék: nem csak 5%os küszöböt kellene levinni, mondjuk 1-2%-ra, hanem egy-az-egyben be kellene vezetni a listás szavazást
listás szavazáson bárki viszonylag könnyen és gyorsan fel tudna emelkedni, ugyanúgy, ahogy az alkalmatlan balf@szok gyorsan el tudnának süllyedni
teljesíteni is kellene a politikusoknak valamit, mert valódi versenyhelyzet lenne
ezzel is meglennének persze a problémák, mert ismerve politikusaink kiemelkedő kooperációs és kompromisszumos képességei, gyorsan picsa nagy káosz lenne, de az is lehet, hogy a megváltozott körülmények megváltoztatnák a viselkedésüket is.
továbbá meg kellene szüntetni a konstruktív bizalmatlansági indítványt, és valami olyat bevezetni, ahol kevésbé nehéz kormányt buktatni, persze figyelve arra, hogy túl könnyű se legyen, mert akkor meg anarchia lesz, de ez a német kormánybuktatási modell egyáltalán nem jó nekünk, arra találták ki, hogy problémák esetén ne lehessen egyből kicsinálni a tenni akaró kormányokat, de mint a példa mutatja, arra is jó, hogy nyeregbe tartsa az alkalmatlanokat is

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 13:08:13

@Von: Bármit támogatok, ha benne van a lényeg, hogy több kontroll legyen a döntéshozók felett. A jelenlegi szituval az a legnagyobb bajom, hogy a társadalmat úgy kezelik, mint a hülyegyereket - "te csak ne akarj választani, tedd a dolgod, majd mi megmondjuk mi jó neked."

Mindig elcsodálkozom azon amikor felelős képviselők deficitesre terveznek költségvetést - legyen az önkormányzati vagy országos. Vajon ezek az urak a háztartási kiadásaikat is úgy tervezik, hogy több kiadást terveznek be mint bevételt?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.25. 13:15:11

@Von: nagyjából én is így látom, azt hiszem le is írtam valamelyik postban. Számomra csak Bokros elfogadható alternatíva, ha az nincs, akkor inkább dőljön be a szarkupac és kész. Nincs lehetőség még egy bő és elbaszott totojázásra...

@kicsi piros disznó: hogy érted, hogy bújtatja? Tegnap tök jó cikk jelent meg róla, mint az egyetlen értelmes alternatíváról. Közben meg "a maszop új jelöltet mutatott be a szaddesznek", beszarok, baszki, mint egy rohadt kupleráj, ahol katalógusból mutogatják a pinákat a kuncsaftnak, akin a ház bezárása múlik.

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 13:18:34

@Before: "mint egy rohadt kupleráj, ahol katalógusból mutogatják a pinákat a kuncsaftnak, akin a ház bezárása múlik."

Csak annyi a különbség, hogy itt nem a kiválasztottat fogják meg...ni, hanem vele fognak meg...atni minket.

Von 2009.03.25. 13:27:32

@Yasashi Tanuki: elsővel megint egyetértek, a másodikat megint korrigálnám :) (bocs:))
szóval azzal nincs baj, ha deficitesre tervezik a költségvetést (árnyalásképpen: azért egy önkormányzatnál ez veszélyesebb, mint az államnál)
lehet érveket sorolni, de talán a legszemléletesebb az, ha megnézed pl Nagy-Britanniának 3,5X annyi az államadóssága, mint a GDP-je, ami sokszor annyi mint a miénk, és ez elég szélsőséges, de még így sincsenek akkora szarban, mint mi
nagyon, de nagyon nem mindegy ugyanis, hogy a felhalmozott adósságot mire költik, ha ugyanis valami pl autópályát építenek, az hosszútávon megéri (csak egy példa), ha nem hatékony bürokráciára, segélyekre költik, az szinte egyenlő azzal, mintha a pénz elégetéséből hőenergiát termelnének
ezek természetesen csak példák, de nagyjából jól szemléltetnek

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 13:53:37

"azzal nincs baj, ha deficitesre tervezik a költségvetést"

Vállalkozást nem fog inditani az állam a hitelekből és mivel privatizálták az összes profitábilis állami vállalatot ettől kezdve csak az jövendő adók terhére veszi föl a hiteleket - azaz feléljük a jövőnket.

Von 2009.03.25. 14:00:38

@Yasashi Tanuki: "azaz feléljük a jövőnket"

de pont erről beszélek, hogy ez nem feltétlen van így, mert attól függ, mire költik
de egyébként segítek: Magyarországon pont ez a helyzet, amit te mondasz, feléljük a jövőnket
csak lényeges, hogy ez nem a deficit miatt van, hanem amiatt, amire azt elköltjük

Von 2009.03.25. 14:05:02

ezt olvastátok, hogy mit nyilatkozott Surányi még márciusban:
"van egy hatékony kormányunk és van egy hatékony jegybankunk, márpedig ez a kettő együtt nagyon sok kárt tud okozni."
LOL, és milyen igaz - sajnos
okozott is, a jegybank is, kőkeményen
hogy csak egy példát mondjak, aki nyáron vett fel devizahitelt, az most az MNB-nek is mondhat egy köszönöm-öt

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 14:11:34

@Von: "nem a deficit miatt van, hanem amiatt, amire azt elköltjük"

Abból a pénzből bármennyit elkölthetsz amit megtermeltél - az hosszú távon sem vezet összeomláshoz. Ha fedezetlen hitelből kezd valaki élni azaz deficites a mérlege akkor van gond.

Pl.: Ha a nyugdijakra csak annyit költenénk amennyi a nyugdijjárulék cimén befolyik a költségvetésbe nem lenne semmi baj.

Von 2009.03.25. 14:23:01

@Yasashi Tanuki: ha a fedezetlent úgy érted, hogy nem olyanokra költi, amiből később megtérül, akkor igaz

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 14:32:12

@Von: Igen úgy értem. Mivel a regnáló kormány szerint az állam rossz gazda ezért vállalkozásokba nem fektet, ebből következik, hogy Magyarországnak csak fedezetlen hitele van.

Von 2009.03.25. 14:33:30

az említett szavazáson egyébként én Chikánra szavaztam, őt személyesen is ismerem valamennyire, róla tudom, hogy jó lenne, meg azt is, hogy nem egy politikus alkat viszont (illetve hát kiábrándult már)
viszont korrekt és értelmes ember, és szakértő is, tegyük hozzá, dehát komolyan az ő neve még nem merült fel, pedig jó alternatíva lenne, már ha vállalna ilyet
úgyhogy szerintem több jó jelölt is lehetne, valahogy mégis az a sanda gyanúm, hogy egyik se fut be

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.03.25. 14:34:34

Távolról se állítanám, hogy a nyugdíjtémában minden rendben lenne, de az se nézne ki túl jól, ha szépen elkezdenének éhen halni a nyugdíjasok. Sok eszkimó, kevés fóka, ez eddig stimmel, de havi 40-60-80 rugóból megélni, a kiegészítés leghalványabb esélye nélkül, az azért nem könnyű...

Von 2009.03.25. 14:37:54

@Yasashi Tanuki: csak azért mondtam, mert technikailag a fedezetlen nem ezt jelenti, de sejtettem, hogy erre gondolsz
igazad van, ezt vallják, hogy az állam nem jó gazda (nem is, egyébként), és mégis 50% feletti újraelosztást csinálnak, ami egészen egyszerűen nevetséges. Ugyanakkor az állam nem jó gazda szöveget nem szabad úgy érteni, hogy ki kell vonulnia a gazdaságból teljesen, mert az a másik szélsőség (libertariánus: majd a piacok megoldják). ugyanis nem oldják meg, az államnak bele kell szólnia egy kis újraelosztás-egy kis szabályozás jelleggel

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 14:40:16

@Before: "az se nézne ki túl jól, ha szépen elkezdenének éhen halni a nyugdíjasok"

Ketté kell választani a nyugdijasokat jogosult és jogosulatlan kategóriára. Aki jogosult az kapjon bérhez közeli juttatást aki nem jogosult az ne kapjon semmit, esetelg menjen több pénz a hajléktalanellátásra.

Akik nem dolgoztak meg a nyugdijért azok anno arra szavaztak ráutaló magatartással. Ez a következő generációnak is motiváció és intő példa lehetne.

Ugyanezen a gondolkodáson bukott el az EÜ reform is - legyen öngondoskodás, kivéve ezt és ezt a csoportot - végül több a kedvezményezett mint a fizetős beteg. És hazánkban ilyenkor a fizetősökről húznak le még egy bőrt.

Von 2009.03.25. 14:42:09

@Before: az öregkori nyugdíj kérdése a legkisebb probléma a rendszerben szerintem, meg szociális szempontból a legtriviálisabb, legkönnyebben védhető
erre egyébként ott van a majd csak később nyugdíjba vonulóknak az mnyp, önkéntes nyp, nyesz, meg ilyesmik, lehet előre gondoskodni, hogy ne szívjuk meg
az átmenet alatt pedig pluszteher az államnak ez, de - és hoppá - az átmenet miatti veszteségek nem számítanak bele a maastrichti kritériumokba, úgy nem mellesleg

Yasashi Tanuki 2009.03.25. 14:51:13

@Von: igazad van, ezt vallják, hogy az állam nem jó gazda (nem is, egyébként)

Miért van az, hogy a rossz gazda kitétel csak a magyar államra vonatkozik? Az orosz, osztrák, francia állam jó gazda? Az utóbbi államok más országokban - köztük Magyarországon is vállalkozásokat vesznek.

Von 2009.03.25. 15:41:39

@Yasashi Tanuki: mert korrupt, pazarló, és hiányzik a szakértelem? :)
amúgy nem hiszem, hogy az orosz állam olyan jó gazda lenne, nyugatabbra inkább el tudom ezt képzelni
az állam rossz gazda tétel közgazdasági alapelv, és ez így is van
viszont NAGYON fontos dolog, hogy az a vállalat vajon üzleti vállalkozás (mert akkor ne az állam legyen a gazdája, stratégiai fontosságú és néhány egyéb kivételtől eltekintve), vagy valamilyen közjószágot előállító vállalat?
általánosságban szerintem, ha az üzleti, azaz tulajdonosi értékmaximalizáló érdekeket valamilyen társadalmi érdek felülmúl, akkor helyes, ha állami kézben van egy vállalat, máskülönben biztosan nem. Ez pedig társadalmi megegyezés kérdése is, mert legtöbbször nem egyértelmű melyik érdek a fontosabb

Von 2009.03.25. 15:43:48

@Von: "ha az üzleti, azaz tulajdonosi értékmaximalizáló érdekeket valamilyen társadalmi érdek felülmúl, akkor helyes, ha állami kézben van egy vállalat"
ez így nem igaz, mert ettől még nem kell feltétlen állami kézbe venni, de mindenképp szigorúan kell szabályozni
süti beállítások módosítása