HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Nyilt levél a magyarországi moziknak és filmforgalmazóknak

2013.06.19. 22:08 Before

Kedves fentiek!

Valószínűleg sose olvassátok majd ezt a levelet, de ebben a problémakörben sajnálatos módon nem rendelkezem ráhatással. Ha mégis olvasnátok, valószínűleg nem veszitek komolyan, ezzel is meg tudok békülni. De én szóltam. 

Szeretném jelezni, hogy a következő napokban mozilátogatást tervezek! Meg szeretném nézni az új szupermen filmet, mert jó szórakozásnak és kiemelten látványosnak tűnik. Nem is egyedül megyek, hanem legalább másodmagammal, ha jól számolom 3-4000 forint biztos elmegy a jegyre, a barátom vesz kukoricát, meg kólát is, én valószínűleg nem, persze sose lehet tudni... 

Egyébként idén már háromszor voltunk moziban. Fogalmam sincs, hogy ez milyennek számít átlagosan, nyilvánvalóan vannak, akik nálunk sokkal többször járnak moziba, de még többen vannak, akik sokkal kevesebbet. Szóval én elégedett vagyok, remélem, Ti is velünk. A jegyárak... hát, nem olcsók, de végül elfogadhatók, nyilván rengeteg a költség, sokba van a film, a terem, a légkondi. Nekünk meg bele kell férjen 1-2 havonta párezer forint egy kis szórakozásra. 

Lehet, hogy valahol innen ered a félreértés is, ami miatt ezt a levelet írom most. Szóval ezért a pénzért (bocs, hogy ideszámolom a kalóriát is) valójában szórakozni szeretnénk. Kicsit zavar például, hogy miután leszurkoltunk párezer forintot, üvöltően hangos reklámokat kell bámulnunk perceken keresztül. Tudom, persze, sok kicsi sokra megy, kell a plusz bevétel, mert a pénz például jó, de hát lássuk már be... épp most fizettem egy szolgáltatásért. Alsó hangon is pofátlanság, hogy mellesleg még lehúztok egy kis mellékesre. Most képzeljétek el, hogy elmentek egy kanyarra valami fizetős macához - persze előre kell fizetni ott is - majd mielőtt nekilátna szolgáltatni, hangosan felolvastat veletek néhány hirdetést Viagráról, meg pénisznagyobbításról... Meglenne a hangulat, mi? De kevésbé profán hasonlattal élve egy étteremben sem lennénk különösebben feldobottak, ha étkezés előtt pár perces reklámblokkot nyomna a cigányzenekar, vagy a pincérek kórusa. Maradjunk annyiban, hogy nem igazán elegáns. 

Ennél sokkal durvább inzultusként éltem meg, amikor a reklámblokk után elkezdtétek nyomni a "ne lopj, te mocsok" kampányt, ezzel finoman, de kollektíve letolvajozva azokat a fogyasztóitokat, akik épp akkor fizették be magukat a szolgáltatásaitokra. Igen, igen, tudom: az nem nekünk, hanem a csúnyabácsiknak szólt. Akkor mondjátok nekik, engem meg légyszíves, kíméljetek meg. Abszolút logikai úton megközelítve, teljesen értelmetlen amúgy is az egész. Én nem lopni mentem, meg statisztikailag valószínűleg senki más a teremből, tehát nekem (nekünk) totál felesleges az egész. De ha a mellettem ülő (statisztikailag) egy tízezreléknyi biomassza éppen alaposan felszerelkezve érkezett a moziba, hogy ő most jól felveszi a képet/hangot... úgy egyszer egy kicsit üljetek már le és gondolkozzatok el annak a valószínűségén, hogy mekkora eséllyel száll magába az amúgy is béna, szájbarágós, hülye kis antireklámotok miatt?! "Hát jó, akkor mégse veszem fel" - mondja és fejébe húzza a popcornos vödröt. 

No, de ezek csak verbális inzultusok, bár kellemetlenek, az ember végül is leszarja valahol. Elkönyveli magában, hogy hülye, mohó gyíkok vagytok és kész is a komfortérzet. Viszont a legutóbbi mozilátogatásunk során olyan szintű abúzus ért minket, amire már nem tudok - és nem is szeretnék - könnyed kézlegyintéssel reagálni. Történt ugyanis, hogy elmentünk megnézni az új Star Treket. Nagyon ott volt egyébként, tényleg minden fillért megért az extra látvány, de ez ugye nem a ti érdemetek... Kezdődött azzal, hogy amint próbáltunk bejutni a terembe, igen nagy sor alakult ki. Először csak azt hittük, hogy a szemüvegeket sikerült lassan osztani, de aztán amikor felködlött előttünk két hegynyi méretű jóember, akik teljesen udvariasan, de legalább annyira határozottan közölték velünk, hogy márpedig most ki fogjuk kapcsolni a telefonunkat. Miva'? Ez nagyjából meg is adta az alaphangulatot, nem csak mi hüledeztünk a barátommal, de ahogy hallottunk,mások is, erősen szivárogtak körülöttünk a fogak közül az elejtett kis bazmegek. Ezzel persze korántsem lett vége a dolognak, mert az átlagot erősen meghaladó anyaghányaddal bíró smasszerek folytatták a dolgot a teremben is, ha valaki kezében megláttak bármi technikai eszközt, legalább egy, de akár két jóember is rájuk ugrott azonnal. Berohanva a sorok közé. Konkrétan a mi sorunkban történt, hogy pár fiatal srác cuccait átnézték, mert "úgy látták, van ott valami", mármint a székek alá betolt táskában. Épp csak motozás nem volt, bár gondolom, nincs messze már az sem... És ha ez nem lenne elég, ugyanez ment a film alatt is végig. Nem egyszer megjelent a látóteremben néhány járkáló alak! Ez már tényleg az a kategória, amire még a legvisszafogottabb úri körökben sem lenne túlzás a "pofám leszakad" kifejezés használata. (Kevés dolog áll távolabb tőlem, mint hogy ehhez az idiotizmushoz tippeket adjak, de nem lenne egyszerűbb, ha minden vásárlót kényszerítenétek, hogy egyből két jegyet vegyen, és mindenki mellé egy-egy smasszert ültetnétek? Esetleg sokkoló, vipera...?)

Írhatnék most egy ultrahosszú magyarázatot, hogy a felháborító bánásmódon felül miért tökéletesen hiábavaló és felesleges ez az egész. Leírhatnám, hogy milyen statisztikák bizonyítják, hogy a mozilátogatás a letöltéssel egyenes arányosságban van, beláttathatnám, hogy "károkozás" mértéke mennyire bődületesen ostoba módon kerül - nagyságrendekkel eltévedve - kikalkulálásra. Mondogathatnám, hogy nem szar filmeket kell csinálni/forgalmazni. Feszegethetném a fogyasztó védelmének teljes hiányát, kezdve a legdurvábban hazug és manipulatív reklámokkal, a hibás szolgáltatás (= szar film) utáni kártalanítás lehetetlenségéig. De ezeket már leírták ezerszer. Nem is hiszem, hogy különösebben hajlandók lennétek átgondolni akár...

Viszont tegnap olvastam pont az indexen, hogy szeretnétek fokozni az ellenőrzéseket, mert milyen csúnya dolog ez a kalózkodás, meg minden. Hát, ezért született ez a levél, elnézést, hogy ilyen lassan jutottam el a mondandóm lényegéhez. Szóval, mint említettem, a napokban szeretném megnézni az új szupermen-filmet egy barátommal. El is megyünk egy moziba, még nem tudom, hova, budapestiként szerencsére van lehetőségünk válogatni. De, ha még egyszer a fent leírtakhoz hasonló eljárást tapasztalok, ha még egyszer járkáló őrök mellett kell filmet néznem, ha a cuccainkban turkálnak, ha csak csúnyán néznek... 

Soha a büdös életben nem megyek többé moziba.
Ki fogom bírni, maximum nem lesz olyan jó a hang, a kép sem lesz lenyűgözően monumentális, de ezek kevésbé releváns tényezők számomra, mint az, ha közben hivatalból buzerálnak. 

Nem tudom, sikerült-e elég érthetően megfogalmaznom a dolgot, mindenesetre az esélyt megadtam. 

Legmélyebb tisztelettel: én

7 komment

Címkék: azbeszt abszurdisztán

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr375369648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2013.06.20. 09:48:47

És ha már a moziban nem nézed meg, akkor letöltöd, tiszta sor.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2013.06.20. 10:55:21

Ha jó a film, ha érdekel, akkor valószínűleg igen. Nem igazán szoktam filmeket nézni, elég régóta nem kötnek már le, de amit megnézek, azt szívesen nézném moziban.

Avatar 2013.07.08. 13:12:59

Lehetne azt is, hogy a Samsung, az LG meg a többi cég akik ezrével adják el az 50 colos lapos TVket, meg házimozi rendszereket, kicsit megszponzorálják a filmgyártókat. Elvégre az emberek jelentős része pont azért veszi ezeket a cuccokat, hogy otthon nyugiban nézegethesse rajta a letöltött és/vagy vásárolt filmjeit... Szóval ami pénzt nem a mozizásra költesz, azt simán kifizeted a hardverre. Mondjuk egy 150 eFt-os TV árából nagyjából kifutná egy éven át heti egy mozizás a pároddal (~1500 Ft/fő jegyár, kukót, kólát nem kalkuláltam bele).
(Viszont otthon akkor van pisi szünet, amikor csak szeretnéd, nem röhög nyerítve 2 sorral odébb valami hülye, ehetsz filmezés közben akár pacalpörköltöt is, stb, stb... Szóval nem kell másokat elviselned és mások számára elviselhetően viselkedned.)

Meridian74 2013.12.15. 13:22:50

"...nem röhög nyerítve 2 sorral odébb valami hülye"

Tipikus. :D Mondjuk ez engem nem zavar, a mozi egyet jelent azzal, hogy társaságban van az ember valamelyest ugye, de amit a posztoló leírt, na az nálam is veri a biztosítékot.

Pixynor 2014.08.06. 20:23:02

No Te meg aztán hova jársz moziba?? Én nagy moziba járó vagyok, de ilyen telefon kikapcsolgatósdival még egyáltalán nem találkoztam. A figyelmeztető reklámokon meg felül kell emelkedni. Nem elolvasni, nem komolyan venni. Akinek nem inge ... tudod :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2014.08.07. 06:09:14

@Pixynor: hát, ez az Aréna plázában történt, szerencsére csak akkor egyszeri alkalommal... :)
A figyelmeztetések elsősorban logikai szempontból idegesítőek, de amúgy is irritálnak. Te se lennél boldog, ha a lisztet kibontva egy kis kártya lenne a tetején, hogy "ne lopj lisztet, mert éhen hal a molnár"... :)

Pixynor 2014.08.07. 06:45:02

@Before: ááá én alapból nem lopok, bennem fel sem merül az ilyen. Tudod így szocializálódtam. De látom milyenek a magyarok, így.... nem lepődnék meg rajta.

Már őseink a nagy hunok és lopásból éltek, portyáztak és raboltak, szóval.....
süti beállítások módosítása