HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Édes, drága könyveink

2008.07.09. 11:10 Before

Első fokozatú könyvbuzi vagyok, azóta olvasom és gyűjtöm a könyveket, amióta csak a betűket ismerem. A nyolcvanas évek vége óta vásárolom saját magam a könyveimet, de különösebb emlékeim nem maradtak arról, mennyibe is kerültek akkoriban. Természetesen az árakat le tudom olvasni a hátukról, azonban így 20 év távlatában elég nehéz értelmezni mondjuk egy 49 forintos árat. Némi kotorászás után biztos megtudhatnám, hogy az akkori fizetésekhez, vagy az átlag fogyasztói kosárhoz képest mennyit is ért egy könyv, de nem igazán számítana. Ami tény: most 2008-ban a könyv nem olcsó mulatság.
Lássuk, hogy áll össze egy mai átlagkönyv 2500-3500 forintos ára.

Először van egy szerkesztő, akinek igen kellemes a munkája, ugyanis fizetésért olvas, legalább is nagy vonalakban így néz ki a dolog. A kiválasztott könyvért ki kell fizetni az írót (eredeti kiadót, jogtulajdonst) illető jogdíjakat, ez szerencsére általában egyedi árképzés szerint kerül megállapításra, ami függ a megjelenés helyétől, darabszámától, meg jó csomó mindentől, amihez egyrészt nem értek, másrészt nem is igazán fontos esetünkben. A megszerzett jogosultság alapján ki kell fizetni a fordítást, majd a lektorálást. (Ezeken manapság sajnos jellemzően spórolni próbálnak a kiadók, olcsó dömpingfordítókat alkalmaznak, a lektort, mint olyat mellőzik (majd elolvassa a Józsi!), de az is előfordul, hogy a fordító maga "lektorálja" a fordítását, amihez túl sok kommentet nem kell fűzni. Mindenesetre most ez sem képezi a post témáját, de mindenképp érdemesnek tartottam beszúrni ezt az apró morgolódást.)
A lefordított szöveget ezután formába kell pofozni, szakszóval tördelni kell. Ez egy nem túl nagy munka, ki kell dolgozni az alapvető tipográfiát, az oldalak dizájnját, majd a megfelelő célalkamazás elvégzi a munka nagyját. A nyers tördelésen egy szakértő tördelő átfut, kiirtja a tördelési hibákat (fattyú- és árvasorok), ahol kell összébb, vagy széjjel húzza a szöveget egy kicsit, beszúrja az esetleges extra oldalakat, tartalomjegyzéket, függeléket, kialakítja a könyv belső részének végső formáját. Következik a korrektor, aki kihányja a hejesírási hubákat, majd elvileg a javítást követően még egyszer, jó esetben valaki más, de ez már igazán ritka manapság. Természetesen a borító tervezéséért, tördeléséért munkadíjat, a rajta szereplő kép után jogdíjat kell fizetni, az elkészülte után színes levonatot csinálni. Optimális esetben már legalább 5-6 ember kezén ment át a könyv, ideje hát,  hogy elnyerje fizikai formáját.
Ennek részleteivel nem igazán foglalnám senki agykapacitását, már csak azért sem, mert a kiadó szempontjából nem is relevánsak a nyomdai folyamatok, a nyomda egy "fekete doboz", amibe betesszük a könyv "lényegét", meg sok pénzt, a másik végén pedig kész könyvek potyognak elő. Eljutottunk hát oda, hogy a szerkesztő által elolvasott és kiszemelt könyvből magyar kiadású, kézbe fogható, lapozgatható könyv keletkezett. Mivel az ember ritkán csinál ilyesmit pusztán unaloműzésből, logikus, hogy a kiadó némi nyereséget szerene realizálni a befektetett pénze és munkája után, meg hát a rezsit is fizetni kell valamiből, ha mindezt leosztjuk a kinyomtatott könyvek számával, kapunk egy X összeget.
Összegzésül tehát a könyv előállítása a szerkesztés, fordítás, lektorálás, tördelés, korrektúra, nyomtatás, rezsi, kiadói nyereség együttesen X forint, amiben természetesen már az ÁFA is benne van.

Mi, egyszeri halandók ezt a könyvet 2X forintért vásároljuk meg. A könyvek értékesítési lánca ugyanis száz százalékos haszonkulccsal dolgozik. Természetesen nem kívánom azt a látszatot kelteni, hogy ez a pénz egy az egyben a kereskedők zsebébe vándorol, nyilvánvaló, hogy egy bolthálózat fenntartása jelentős költségekkel jár, helyiségbérlet, rezsi, alkalmazottak, lopáskár mind ebből a különbözetből kerül finanszírozásra, ám a költségek minden valószínűség szerint nincsenek egy szinten a kiadás költségeivel. Fontos szempont még, hogy a könyvterjesztés bizományosi formában történik, a kiadó csak a ténylegesen eladott példányok után, valamilyen távoli jövöben történő elszámolás során kapja meg a pénzét, ami az amúgyis nehéz helyzetüket tovább gyengíti.
Ennek az igen jelentős - és véleményem szerint - aránytalan árkülönbözetnek a védelméért sír a magyar könyvterjesztők néhány mammutja. Látszólag egy demokratikus szerveződés, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete áll a kezdeményezés mögött, kérdéses azonban, hogy ki milyen arányban képviseltetik ebben a szervezetben. Az állítólag készülőben lévő törvénytervezet megtiltaná a kereskedőknek, hogy az előre megállapított fogyasztói árnál olcsóbban árulja a könyveket. (Egész pontosan egy maximum 10 százalékos mozgásteret engedélyezne, dísznek ugyan jó, de valódi piaci manőverezésre alkalmatlan.)
Egyszerű logikával beáltható, hogy egy kiadó számára a kereskedelmi árrés csökkenése a legkedvezőbb, hiszen az így olcsóbban árult könyvek nagyobb mennyiségben fogynak, ami a kiadó nyereségét növeli. Igen valószínűtlen tehát, hogy egy egyszeri kiadó számára a szabad versenyt korlátozó bármilyen intézkedés kedvező lenne. Az MKKE neve szerint egyenlő súlyban tűnik képviselni a kiadókat és terjesztőket, azonban itt jön képbe a magyar könyvkiadás gigásza, az Alexandra kiadó.
Matyi Dezső zseniálisan egyszerű (vagy egyszerűen zseniális) megoldást talált a fenti probléma megoldására: kiadó és terjesztő is egyben, így a saját kiadványainak teljes hasznát saját magánál tartotta. Az úriember egyéb képességeit, üzleti tálentumát nem ismerem, így nehéz megítélni, hogy az Alexandra sikerében milyen arányban játszottak szerepet ezek, illetve a kiadásból származó extraprofit, de mindenképpen úgy gondolom, hogy ez utóbbi igen jelentős arányt képviselhet. Sajnos mára az ifjonti hevület helyét óhatatlanul átvette a masszív hömpölygés, az Alexandra kiadó mára a magyar piac messze legnagyobb, legerősebb szereplőjévé lépett elő, akár a bolthálózat nagyságát, akár a bevételek mennyiségét tekintjük. A helyzetet tovább árnyalja, a kisebb kiadók betagozódása, illetve felvásárlása a nagyok alá, de ennek hatásait most nem kívánom boncolgatni. Így kerül az óriás a döntő pozícióba, az elvileg közös érdekképviseletet így tudja a maga hasznára torzítani.
A három nagy kiadó egyben könyvnagykereskedő is, az értékesítési hálózat ugyanis kétszintű. Ez egyben azt is jelenti, hogy az "outsider" boltok a terjesztési költségnek csak bizonyos hányadát realizálják, így hosszú távon kiszorulhatnak a piacról, kisebb a mozgásterük, amiből most még elvenni próbálnak a nagyok, megtiltva a könyvek árkedvezménnyel történő árusítását.
Legnagyobb csapást persze az online értékesítési formák szenvedik, elsősorban a Bookline áruház, akik alapvetően kedvezményes árakkal operálnak, az online értékesítési formából eredő jelentős költségcsökkenést, valamint - vélhetőleg - a nyereségük egy részét átengedve a fogyasztóik számára. Ezt a törvénytervezet - belátható módon - a piac összes szereplőjének hátrányára van (beleértve a vásárlókat is), egyedül egy már-már monopolhelyzetben lévő, óriási hasznot húzó, monolitikus kereskedelmi lánc számára kedvező.

52 komment · 1 trackback

Címkék: kereskedelem könyvek könyvkiadás árrés

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr18559972

Trackbackek, pingbackek:

Pingback: Tovább erőltetik a rögzített könyvárakat @ SFportal Sci Fi & Fantasy Magazin 2008.12.29. 22:23:08

[...]GVH ellenállásán. Kapcsolódó blogbejegyzések: Édes drága könyveink Merras blogbejegyzései a[...]

Trackback: Grundaktív 2008.07.09. 12:35:12

Mennyit is ér egy könyv? Itt a nyár. A lányok Müller Péter Szeretetkönyvében rózsaszín kijelölő filccel húzogatják át a mondatokat a strandon, és a fiúk napszemüveg mögül nézik őket. A könyv persze drága szórakozás, mondhatni: olvasni luxus. Néha mégis k…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mikieger · http://miki.net 2008.07.09. 12:36:33

100% haszon. nem rossz. nem rossz. ennel mar csak a drogterjesztes hozhat tobb hasznot :)

maradok a pdf-eknel, azt hiszem. igy is van meg vagy 20-30 konyv (megvasarolt, valakinek 100% hasznot hozo) a polcaimon, amibe bele sem neztem. Na majd. Erdekes eszmefuttatas. ;)

MOKShee 2008.07.09. 12:44:58

aztán majd a bookline is áttelepül a szlovákokhoz, és megoldódott a probléma...ők árulják ugyanúgy tovább a könyveket, a többiek meg így jártak...szerintem

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 12:59:33

mikiegér: nem a haszon száz százalék, hanem az árrés. Ez azért igen jelentős különbség!

MOKShee: szerintem sokkal egyszerűbb módja is van kikerülni ezt a hülyeséget, egyszerűen minden negyedik, vagy ötödik könyvet ingyen (ajándékba) adják és a kedvezmény kb ugyanott van, nekik meg elvileg forgalomnövekedést is hozhat. Eredetileg ugye volt egy hasonló rendszer, három könyv után kaptál plusz öt százalékpontnyi extra kedvezményt...

Azhát 2008.07.09. 13:02:21

Kedves kolléga, a "forint" szó kisbetűvel írandó. A "forintos" meg pláne.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 13:03:36

Hm... Köszönöm a kiigazítást, a "forintos" nyilvánvaló hülyeség, de a Forint az nem tulajdonnév, amit nagybetűvel kell írni?

Arikel · http://hogyanfu.blog.hu/ 2008.07.09. 13:04:39

Épp a héten pakoltam át a kb. egymilliárd darab könyvemet és nézegettem a 20-30 Ft körüli árakat a Kozmosz sorozaton :) Ilyesmiken gondolkodtam közben, jó volt olvasni ezt a postot.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 13:06:31

Egy kis gugli alapján úgy látom, hogy senki se írja naggyal, szóval még ha esetleg nem is úgy helyes, én konformista módon kijavítottam! :D

Köszönöm!

milarepa 2008.07.09. 13:10:31

Muszáj megjegyeznem a kifogásaimat, ha már te is hiányoltad a lektorokat a könyvkiadás folyamatában (te miért nem lektoráltatod, amit írsz?):
- 'szines'-t csak így ejtjük, de szÍnesnek írjuk,
- a 'helységbérlet' nem egy egész településre vonatkozik, hanem egy fedett zárt térre, amit helyIség-nek hívunk,
- monopOl és nem 'monopól',
- a képességeig helyett nyilván képességeiT akartál írni,
- a 'mindenvalószínűség' két szó.
Ez a mondat a végére elfelejtette, hogyan kezdődött: 'A helyzetet tovább árnyalja, hogy a kisebb kiadók betagozódása, illetve felvásárlása a nagyok alá, de ennek hatásait most nem kívánom boncolgatni.'
Amúgy hajrá Bookline, hajrá írók, lektorok, tördelők és kiadók!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 13:11:29

Arikel: a 49 forintos könyv az írásban egy KFK, konkrétan a Nemere duplakötet, direkt megnéztem a polcon az árát! :)
A legelső KFK ('69-ből a Halhatatlanság halála) 8 forintba került!

Azért álljanak itt a példányszámok okulásul:
Asimov - A halhatatlanság halála: 15500
Nemere - Holtak harca... 90700

Ma egy kiadó elégedett mosollyal dörzsölgeti a tenyerét, ha elmegy 2000 példány (nyilván 1-2 nagyon erős kiadvány kivételével).

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.07.09. 13:15:37

>> Before,

nem tudom, dolgoztál-e valaha kiadóban; az összes munkafolyamat, amelyet (egy pöttyet) elbagatellizálsz, erősen idő- és szakismeretigényes. és meg se igen fizetik

inkább felvesznek frissen végzett bölcsészeket, akik lelkesen mennek a 'nagypresztízsű' kiadóhoz, akár éhbérért - aztán jön a kopp, nincs kitől eltanulni a know-how-t, mert a fiatalokat ugye azért vették fel, mert a megfizetendő öreg profik lapátot kaptak..

(ezt játszotta el pl. a közismert O. kiadó a kétezres évek elején, amikor megpróbált versenyre kelni a - frissen külföldi kézbe került, egyébként nagyszótár-monopolista - A.-val. állami tőkeinjekció lett a vége)

mindez persze OFF

ON-módban:

elkaptad a lényeget. a nagyterjesztők most már jó ideje kartellkednek. szépen megegyeztek egymás közt, a kiadók felé meg nyomják le az átvételi árat. mindenféle gátlás nélkül

emlékezetes volt, amikor pár éve a kisebb független kiadók síkra szálltak azért, hogy ugyan töröljék már el a könyvek fix árát (hogy a terjesztők is versenyre kényszerüljenek)

nem sikerült (ki tudja, miért - én biztos nem), viszont az index.hu is megeresztett egy cikket a témában. megszólalt ez-az - és végül kit kérdeztek meg a kiadók oldaláról? hát csak nem Matyi Dezsőt? .. aki persze látványosan álmélkodott, hogy nincs ám itt semmi probléma. ugye nem kell mondani, hogy a kiadó-nyomda-terjesztés szentháromságának megteremtésével (no meg hogy bőven gazdálkodhat a pangó Pécs végzett bölcsésztömegeivel) ő az egyik fő hunyó a témában

[mutatis mutandis: az oprendszerpiac monopolizálódásának égető kérdéseit gondolom majd S. Ballmer úrral szakértetik meg..]

persze irigykedik Matyira a fene. ügyesen csinálja, amit csinál (not to forget: egyszerű utcai árusként kezdte, és még ma is fiatalnak mondható..); a tömegkiadások piacán övé a trónus-jogar-korona, továbbá all respect due

de azért a trend közvetett hatásairól se feledkezzünk meg:

(talán az utóbbi pár év kivételével) semmi, ami nem ponyva, tankönyv, vagy szótár - nem tudott kijönni súlyos állami támogatások nélkül (különféle jogcímeken támogatják a szerzőt, a fordítót, a kiadást, a kiadót is talán). ami nem kapott támogatást (mert az is megesik), az aszalódik még egy (vagy több) évet a fiókban. a terjesztői összefogás miatt a kisebb kiadók egyszerűen képtelenek piacszerűen működni, a közvetlen terjesztéshez, a nagyok megkerüléséhez pedig nem kis tőke kell

(volt akkor szó arról is, hogy a kiskiadók saját terjesztőláncot hozzanak létre. tudtommal megfeneklett az ügy)

nagy szerencséje van annak a kiskiadónak, aki olyan nyomdatulajt talál, aki megértően megfinanszírozza a milliós nagyságrendű folyamatos adósságállományt (egy keresettebb nyomda egyéb forrásaiból - pl. reklámanyagok - ezt esetleg meg tudja engedni magának)

az úgynevezett igényes könyvkiadás Mo.-n deficites szakma. megszállott őrülteket fogyaszt

hozzá kell még tennem:
utolsó információim jellemzően a 4-5 évvel ezelőtti állapotokra vonatkoznak. azóta látok megfordulni bizonyos trendeket (a könyv újra keresett lett, belépett a köztudatba, még reklámozzák is); én körülbelül ugyanakkor léptem ki ebből a szférából

úgyhogy ha valakinél ott az update, én árgus szemekkel..

és hiánypótló a poszt. köszönöm

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 13:16:23

milarépa: neked is köszi! Valóban van benne egy-két épületes baromság, mindjárt javítom! :)

Egyébként a kérdés látszólag jogos, de én nem anyagi megfontolásból és nem szolgáltatásjelleggel írok, hanem csak úgy, hobbiszinten. Az igényesség természetesen így is elvárás, gyakran vissza-visszajavítgatok hibákat, ha észreveszem őket, de lektorálásra nem igazán futná. Hogy picit én is kötözködjek, amiről te beszélsz, az a korrektúra, a lektorálás a dolog tartalmi, illetve fordítás esetén nyelvi részét érinti a kiadványnak. ;)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 13:20:18

Level.up!
Sajnálom, ha félreérthető volt, amit írtam, ugyanis az írásom lényege pont az lenne, hogy míg a kiadónál rengeteg ember kezén megy át egy könyv, akik mind-mind fontos és felelősségteljes munkát végeznek, a könyv árbevételének aránytalanul kis része esik a kiadóra. Tehát nem elbagatelizálni akartam, hanem pont kiemelni! Ha neked nem ez jött át, akkor vagy felületesen olvastál, vagy felületesen írtam.
Abba pedig nem akartam belemenni, hogy milyen rossz a helyzet e téren a kiadóknál, mivel az írásom kimondottan a fent említett aránytalanságról akart szólni.

Azhát 2008.07.09. 13:28:56

" a Forint az nem tulajdonnév, amit nagybetűvel kell írni?"
Nem, a pénznevek nem tulajdonnevek.
Viszont a forint rövidítése valóban "Ft"... :)

Különben Kozmosz Fantasztikus Könyvek rulez... :)

miki 2008.07.09. 13:34:48

Életem első munkahelye egy kiadó volt. Amikor odakerültem 5 ember végzett egy munkafolyamatot, amikor 1 évvel később eljöttem már csak 2. A színvonal esett, a kiadó már nem létezik. Szóval biztos jó dolog a verseny a piacon, csak tisztességesen szabályozni kéne. Ez a törvényjavaslat nem tisztességes mert a sok szereplő közül csak az egyiknek nézi az érdekeit. Vadkapitalizmus a javából, aminek a végén eljutunk odáig, hogy megszűnik a lényeg: új írók felfedezése.

level.up! · http://roguelike.blog.hu 2008.07.09. 13:36:46

>> Before,

no para
levágtam, hogy nem a kiadói munka a schwerpunkt, rövid OFFolást azért talán megért ;-7

a lényeget (terjesztők vs kiadók) azonosan látjuk

Vizi Péter 2008.07.09. 13:40:24

A fő probléma nem csak a magas terjesztői jutalék, hanem pl. a totális túltermelés. Naponta 27-28 új cím jelenik meg a piacon. Ezt a 10 milliós népesség egyszerűen nem tudja felszívni, azaz rengeteg pénz áll, nem mozog. Sajnos a kis- és mikro kiadók zöme ezt nem veszi tudomásul és valamiféle elhivatottságból meg kényszerből hozza ki az új könyveket. Ez bőven igaz a nagyokra is: az Alexandra könyveinek a zöme teljesen feleslegesen jön ki (28. színes album a francia kastélyokról, stb.stb.), de mivel Kínában gyártatnak és saját kereskedelmi rendszerük van, még így is megélnek (hála a hatalmas állami támogatásnak pár évvel ezelőttről...). A nagyok egyébként is olyanok a piacon, mint a multik pl. a barkácspiacon: nem is csak az árrésből élnek, hanem abból, hogy a bizományos rendszer miatt hónapokig ülhetnek a pénzen, ami milliárdos nagyságrend. Így könnyű finanszírozni! A kicsik tőkehiánya régi adottság, részben az állam felelőssége (szóban támogatjuk a kisvállalkozást, tettben lenyomjuk) részben a bankok hitelezési gyakorlatának következménye (a banknak tök mindegy, hogy a 128. butik megnyitásához adja a jelzáloghitelt, vagy a Nagy Magyar Lexikon kiadásához, a lényeg az ingatlanfedezet 300%-on).

milarepa 2008.07.09. 13:42:56

Üdv Before, a korrekt hozzáállásodért. MilarEpa

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 13:49:01

Bocs, hogy lerépáztalak, nem szándékos volt! :)

miki 2008.07.09. 13:51:35

Az is komoly, hogy újabban Alexandrás könyveket nem árusítanak Libriben. Alexandrás alatt értek minden Alexandra által felvásárolt kis kiadót is!

Első az olvasó, mi?

Vizi Péter 2008.07.09. 14:00:54

Van itt egy talán feloldhatatlan ellentmondás a kiadók számára, amit az "átkosban" azért gyakran feloldottak. Vagy a pénzre hajtasz és akkor pénzügyi befektetőként hozol döntéseket, vagy értéket közvetítesz és akkor könyves szakemberként döntesz. Nem kellene ezeknek feltétlenül egymást kizáró okoknak lennie, de ebben a kiélezett piaci helyzetben ez is fekete-fehér. És igen,Első a fogyasztó! A Libri csak olyan kiadókkal áll szóba, akik évi min. 50 milliós nettó forgalmat csinálnak nekik...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 14:04:37

Soha sehol nem első a fogyasztó, elég csak a nagyáruházak szortimentjét megnézni. Összevesznek egy beszállítóval, vagy nem szimpatikus, esetleg nem fizet elég sarzsit? Kivágják. Lásd a tesco vs cocacola történetet.
Ugyanez a helyzet itt is. "Aggyá kedvezmény! Nemadok! Akkor rohadjon rád a könyved! Rád meg a tiéd!" és kész...
Karácsonykor a bookline-tól meg az alexandrától is rendeltem egy-egy méretesebb csomagot, volt köztük pár olyan kötet, ami nem is vetettem volna meg mindkettőnél.

noelwalrus · http://thewalrus.blog.hu 2008.07.09. 14:23:47

nemrégiben olvastam a jokerex kiadótól egy könyvet, amiben sokkal, de sokkal durvább hibák voltak, mint ebben az írásban. néha kifejezetten idegesített. nem tudom, hogy a határidő közelsége, vagy a nem-az-én-dolgom-bazmeg hozzáállás miatt, de lehetett a könyvön érezni, hogy mit lektoráltak éjszaka/munkaidő végén és mit tiszta fejjel. és igen, milarepa, az hogy nem írok semmit nagybetűvel, semmi más, csak affektálás.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 14:28:49

Noel, ha egyszer lesz kedvem és időm, és éppen a kiadókat akarom ostorozni (tervezem egyébként), akkor mindenképp elő fogom venni a Valhalla páholytól az Időjárőr második kötetét. Annál trágyább hulladékot szerintem még nem adtak ki...

Vizi Péter 2008.07.09. 14:41:08

A tisztábbanlátás végett próba-költségvetek. 250 oldalas könyv színes puha borítóval, belül szöveg és 10 fekete-fehér ábra és fotó, 2000 példány, magyar szerző. Fogyasztói ár 2000 forint. Nyomás 400ezer, grafikus (borító+ábrák) 40ezer, tördelés 150ezer, magyar nyelvi lektor 40ezer, szerző/jogdíj 300ezer. Ez összesen annyi, mint 930ezer. A kiadó a nagykertől 50% árrés mellett 1000Ft-ot kap darabonként, azaz a 2000 darabért 2milliót. Ebből a fenti költségeket levonva marad 1.070.000Ft, MÍNUSZ a kiadó költségei, azaz rezsi, munkabér, raktározás, egyebek. Így már csak kb. 600-700ezerről beszélhetünk, optimális esetben. És ez a pénz legalább egy, de inkább 2 év alatt jön be, tehát kb. havi 30ezret "hoz" a könyv. Ne felejtsük, hogy a 970ezres költség a legelején már jelentkezik, tehát azt a kiadó befekteti a nulladik percben... Ha nem kell fordítani, mert az is minimum 200-300ezres költség. Na ezért van a tőkehiány és a vesződés a kicsiknél.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 14:59:23

Pár éve (akkor még lett volna értelme) tervezgettem egy tisztán sci-fi sorozat kiadását, de aztán sok okból nem lett belőle semmi, persze leginkább az, hogy nem volt felesleges 20-30 millám megfinanszírozni az első évet...

Vizi Péter 2008.07.09. 15:11:08

A "kitörés" (vagy egyre inkább a talponmaradás) útjai a következők. Direkt eladás, így marad a legtöbb pénz a kiadónál és a leghatékonyabb a kereskedelem (oda kell vinni a célközönségnek a könyvet). Nagy példányszám, így csökken a fajlagos költség (kevés kiadvány bírja, sajnos). Speciális- és szakkönyvek kiadása, amiket gyakorlatilag muszáj megvenni. Jogok/könyvek eladása külföldre (ott is mindenki eladni akar...). Az evidenciákat nem sorolom (minőségi munka, költségcsökkentés, blablablabla). Aki tud jobb módokat, szóljon!

Alinea Kiadó · http://www.alinea.hu 2008.07.09. 15:13:53

A könyvek fix árassá tételén - szerintem - három szereplő bukna: az internetes kereskedők (ha nincs kedvezmény, akkor csak a nehezen megszerezhető könyvet érdemes ott vásárolni), a kiadók (közvetlen vásárlásnál általában nagy kedvezményt adnak, de még mindig sokkal kevesebbet mint a nagykereknek), árérzékeny olvasók (megszűnne az árengedmény). Nyerne a klasszikus bolti kereskedelem. Ez két részre osztható, az egyik a nagy láncok, a másik a hagyományos független kisebb boltok. Ez utóbbiból egyre kevesebb van.

Alinea Kiadó · http://www.alinea.hu 2008.07.09. 15:25:23

Vizi Péter!

A költségszámok alapvetően rendben vannak, persze nyilván van olcsóbb/drágább, jobb/rosszabb beszállító. A költségként nem nevesítettek közül nagyobb tétel - jobb esetben - a marketing. A számításnál feltételezed, hogy eladták mind a 2000 példányt. Ez nem feltétlen igaz, mert ennek a piacnak sajátossága, hogy a kiadók olyan könyvet is kiadnak, amelyikről utólag kiderül, hogy nem kellett volna, vagy legalább nem akkora példányszámban. Ez minden kiadóval előfordul.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 15:26:00

Alinea Kiadó: pontosan így látom én is, két kiegészítéssel. Az egyik, hogy a kereskedői kreativitás azért talál megoldást minden esetre (lásd az ajándékkötetes ötletet). A másik, hogy a kis boltok léte valahol érdeke a nagyoknak, mert ha azok kihalnak, a nagyok nem tudnak költséghatékonyan behatolni arra a területre, így a kereslet újra az internet felé áramolna, ami nekik viszont nem érdekük. Amit el tudok képzelni, hogy a franchise keretében kebelezik be a kicsiket, ez viszont megint a kiadók és a fogyasztók kárára lesz hosszú távon.

Vizi Péter: amikor tervezgettem a dolgot (a romantikus énem egy kis szelete még mindig nem adta fel!), magam is hasonlóképpen gondolkoztam, nagy hangsúlyt akartam fektetni egy klub-szerű felépítményre, vagy nevezhetjük kvázi előfizetéses rendszernek is. Sokat számolgattam, és egész kedvező számok jöttek ki, pár száz (mondjuk 500+) előfizető már elég biztonsággal képes lenne eltartani egy ilyen típusú kiadványt. A probléma az, hogy minőség terén nem nagyon tűrnék el kompromisszumokat, márpedig a minőség pénzbe kerül.
Ha ilyen konkrét tapasztalataid vannak, tudnál nekem néhány adattal szolgálni? A legnagyobb gondot a jogdíjak jelentették, mert annyira sokféle, de igazán semmi konkrét információ nem áll rendelkezésemre a témában. Mennyi lehet egy átlag (tudom, hogy ez nagyon hülye kérdés) jogdíj költsége?

Alinea Kiadó · http://www.alinea.hu 2008.07.09. 15:31:28

Before!

A nemzetközi gyakorlatban alapvetően 7 százalék körüli a jogdíj (a bolti árból számítva). Jogdíjelőleget kell fizetni, ami minimum 1300-1500 euró/dollár. Egy bestsellernél nyilván nem ezek a számok, hanem egy többszereplős alku során dől el, hogy ki vehetei meg és mennyiért.

Alinea Kiadó · http://www.alinea.hu 2008.07.09. 15:42:56

Franchise. Ez alapvetően a Líra stratégiája. A Lírának ezért (is) több kisebb boltja van. Ahol ilyen van, ott nyilván nem lehetne nagyot nyitni. Különböző stratégiák is életképesek lehetnek.

"nem volt felesleges 20-30 millám megfinanszírozni az első évet... " - nem kell hozzá annyi...

"mondjuk 500+) előfizető már elég biztonsággal képes lenne eltartani egy ilyen típusú kiadványt." - ha biztos vagy abban, hogy a megjelenés után egy hónapon belül el tudsz adni közvetlen értékesítéssel 500 példányt, akkor már nagy baj nem lehet.

pz 2008.07.09. 15:50:12

level.up!

emlékezetes volt, amikor pár éve a kisebb független kiadók síkra szálltak azért, hogy ugyan töröljék már el a könyvek fix árát (hogy a terjesztők is versenyre kényszerüljenek)

nem sikerült (ki tudja, miért - én biztos nem),

Emlékeim szerint nem a kis kiadók akarták a fix könyvárak eltörlését, hanem a multik. Elsősorban a bevásárlóközpontok. Akik ugye hiába adnak el milliárdos nagyságrendben könyveket, mégsem mondanád róluk, hogy könyvesboltok. A multik kereskedelmi gyakorlata az ún. „dömping ár”. Ennek az a tulajdonsága is megvan, hogy az igen olcsón megvásárolt árut sok esetben a beszerzési ár alatt adja el. Oka? A konkurens (a másik multi) elleni harc. A kis kiadók is tiltakoztak ellene, mert felismerték, hogy ezzel elsősorban ők járnának rosszul, hiszen a kis kiadókra a kis példányszámú megjelenés is jellemző, tehát az ő eltiprásuk csak filléres játszadozás lenne a multik egymás elleni harcában.
Szerintem a blog írója nagyjából jól összefoglalta a jelen helyzetet. Csak kiegészíteni szeretném: Az ötven százalékos árrés elérése után a terjesztők olyan pontra jutottak, hogy ezt már tovább növelni valószinűleg nem lehet. Mi van ebben az árrésben? A kiskereskedelmi árrés 38-40 %, a nagykereskedelmi árrés 10-12%. Akik nem könyvszakmai olvasók, azoknak annyit, hogy a könyvek esetében felülről számolódik az árrés, tehát az ezer forintos könyvet ötszázért veszi át a nagykereskedő (ötven százalék árréssel), a kiskereskedő a nagykereskedőtől 38-40 % árréssel kapja (580-600 Ft-ért),
100-120 Ft a nagykereskedőé. Sokszor keverik egyébként a nagykereskedőt és a kiskereskedőt. A nagykereskedő nem attól nagy, hogy sokat ad el, hanem attól, hogy nagyban, sok példánnyal kereskedik – egyszerűen: nagy tétellel dolgozik. A kiskereskedő az, aki közvetlen a felhasználónak értékesít. Így pl. a Libri, bár sokat ad el, nem nagykereskedő, hanem kiskereskedő.
Térjünk vissza az árrésre. Nem nagyon növelhető tovább. Látjuk ugyanakkor, hogy a vásárlói kereslet folyamatosan visszaesik. Ennek oka a drágaság mellett még a látens és kevésbé látens analfabétizmus növekedése, a különböző médiák térhódítása, az elektronikus adatforgalom növekedése stb.
A kereskedelmi árrésben az üzletek fenntartása, a logisztika, a reklám, bérek, adók, talán kis haszon is benne van. Ami mindenképpen része az árrésnek, az a vásárlónak adott kedvezmény. Ezt a részt próbálja most a MKKE segítségével megkaparintani, visszaszerezni magának a kereskedelem. A nagyok is, a kicsik is. Nem igaz, hogy csak a három nagynak (Alexandra, Libri, Líra) jó a fix ár. Nekem is, kis boltosnak is jó. Neked Kedves Vásárló pedig az a jó, ha hozzájutsz ahhoz a könyvhöz, amit szeretnél olvasni. Ha nem teszünk rendet a könyvkiadásban és a könyvkereskedelemben, igen hamar bekövetkezik, hogy nem jutsz könyvhöz, mert csak szenny és mocsok lesz a nagyon kevés könyvkiadó választékában és a nagyon kevés kézben koncentrálódó könyvkereskedelmi hálózatok polcain. Azért kellene most valódi árat fizetned a könyvekért, hogy holnap is vehess könyvet. A különböző kedvezményeket mi, kereskedők vezettük be 15-20 évvel ezelőtt, jól el is vágtuk magunk alatt a fát. Az árrések növekedése oda vezetett, hogy az internetes kereskedők lazán tudnak 10-20 % kedvezményt adni, hiszen nekik nem kell fönntartani boltot személyzettel, raktárat, logisztikát, miegyebet. Mást kell fenntartaniuk, ami valószínüleg sokkal olcsóbb, mint a plázákban egy négyzetméter. A nagy hálózatok boltjai a plázákban vagy a városok legközepén a legdrágább helyeken vannak. Ezek árai folyamatosan növekednek rajtunk kívül álló okok miatt. Ha e mellett a forgalom visszaesik, valamit ki kell találni, hogy fennmaradjunk. Most azt találták ki, hogy a kedvezményen fogjanak valamit. Esetleg a törvény erejével. Talán sikerül. Talán nem.

pista 2008.07.09. 15:56:38

Vidéki város könyvesboltját vezetem tíz éve és érdeklődve figyelem az eseményeket.Az elmúlt másfél évtizedben sok minden megváltozott a mi szakmánkban is.Régebben,ha bizományba szerettünk volna kérni valamely kiadótól könyvet-kinevettek.
Ma nap mint nap hívnak ,hogy küldhetnek-e bizományos árut havi elszámolásra-úgy ,hogy nem ismernek,sose láttak-csak kössünk szerződést és jön az áru.Hogy ez kinek jó?Természetesen a vevőnek,a kiadónak és nem utolsó sorban a kereskedőnek is.Miért?Mert a vevő emiatt sokkal több olyan könyvvel találkozhat a KÖNYVESBOLTBAN
amit amúgy nem tartanának az üzletek.Mert a kiadó több helyről remélhet forgalmat.Mert a kereskedő olyan könyvet is tarthat amit nem venne meg mert rétegigény, és évi(!) 1-2 példányt lehet csak eladni az adott címből.Hogy ez kinek rossz?Többek között az olyan internetes áruházaknak is amelyek nem (csak) saját készletből gazdálkodnak
és lehet,hogy ez fáj valakiknek valahol,hogy a könyvesbolt is jó készletgazdálkodási feltételekkel működhet a piacon.
Úgy gondolom -és bocsánat a feltételezésért-nem véletlen,hogy pont itt jelent meg a fenti post
(index-bookline közös tulajdonosi háttér).
A helyzet az jók az online boltok csak el kéne dönteni ,hogy nem sok-e a 15-20% kedvezmény mert
lehet hogy csak ráfizetéssel lehet ekkora kedvezményt adni (bookline 2007-ben 302 milliós veszteséggel zárt-még szerencse,hogy a befektetők türelmesek)
A probléma ott jön amikor már a nagyok is belátják Alexandra,Libri Líra,hogy nem akkora biznisz az internet ,de mégis erőltetik,mert ugye ott kell lenni az élmezőnyben.Mondjuk érdekes ,hogy a Libri csak 5%-ot ad-neki miért nem üzlet a 15%?
A törvénytervezet azt mondaná ki,hogy 180 napig ne lehessen 10%-nál nagyobb engedményt adni a könyvekre.Ez úgy gondolom a könyvesboltokat védi ,a fennmaradásukat segíti és végül is jó a vevőnek,is mert esetleg lesz még könyvesbolt a pár ezer lakosú településén öt év múlva is.A mostani helyzet viszont egyértelműen rossz a könyvesboltoknak-hogy bárki,aki csinál egy jó weblapot,akár nulla raktárkészlettel hirdetheti magát online könyvesboltnak- majd elfutok a nagykerbe,ha bejött egy rendelés alapon...
Az utolsó bekezdéssel abszolúte nem értek egyet,hogy a piac összes szereplőjének rossz a törvényjavaslat,legfeljebb az online szereplőknek és a hipereknek(de őket azért annyira ne sajnáljuk) lesz hátrányos.Amúgy szerintem zicher ,hogy nem fog átmenni a dolog-így még egy ideig termelhetik veszteségeiket az online boltok zászlajukra tűzve: "Nyereségünk Egy Részét Nektek Adjuk Kedves Vevők.Könyvesboltba meg csak azért menjetek,hogy megnézzétek mit rendeltek tőlünk!

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 15:56:44

Hát ez nagyon érdekes írás volt.

Szerintem nagyon látszik a generációkülönbség azok között, akik "a nyolcvanas években kezdtek könyveket vásárolni", illetve akik a rendszerváltás után nyíltak ki.

Én is elvileg hivatásszerűen foglalkozom könyvekkel, mégis meggyőződésem, hogy átlagban sokkal kevesebb könyvet olvasok, mint egy hatvanas években született agrármérnök. Legalábbis sokakkal beszélgetve érzem így.

Vagyis a könyv tényleg DRÁGÁBB, azaz RITKÁBB lett. (Nem számszerűen, hanem ami az elolvasottságot illeti.)

Annyi betű zúdul ránk nap mint nap, hogy egyszerűen nem marad se idő, se energia (a pénz szerintem harmadlagos) elheverni, és kibetűzni olyan mondatokat, melyek az átlagnet-színvonalnál mélyebb tartalmakat hordoznak.

Másodlagos szóbeliség; a könyv egyre inkább afféle műtárggyá válik. (Amilyen a könyvnyomtatás elterjedése előtt volt.)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 16:01:11

Pz, köszönöm a kiegészítést, igazán alapos. A probléma a következő. Amit te elmondasz, az teljességgel igaz, én is írtam, hogy az árrés nem egyenlő a haszonnal. Azonban míg például egy kis könyvesbolt csak nagykeráron kapja meg a könyvet (tehát eleve redukálódik 40% köré az árrése), addig a nagyok saját nagykereskedéseket tartanak fent, így azt az árrést is a saját kasszájukba söprik.
A piacgazdaság alapvetően nem rossz találmány, bár az is tény, hogy könyv és azon belül is a magasabb(nak tartott) kultúra speciális. Azonban, ha azt látom, hogy egy könyvkereskedőnek tartósan megéri 20-25 százalékos kedvezményt biztosítani, akkor kénytelen vagyok azt gondolni, hogy a kereskedőre jutó árrész túlságosan magas. A verseny miatt a többi szereplő is kénytelen árat csökkenteni, így alakul ki egy piaci árstruktúra, ami elsősorban a vevőnek kedvez, de éppen ez is a célja. A gondom az, hogy a kereskedők most törvényi szabályozással akarják ezt a piaci versenyt korlátozni egy olyan területen, ahol teljességgel indokolatlan a dolog. Nekem ez a fő problémám, ezért írtam a postot.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 16:11:38

Pista: győzködni nem foglak, de teljesen és száz százalékig nyugodt lehetsz benne, hogy a post keletkezésének semmi köze se az indexhez, se a bookline-hoz, hacsak nem az, hogy rendszerint az indexet olvasom és szoktam rendelni a bookline-tól.
Fenntartom, hogy hosszú távon a piac majd minden szereplőjének káros lenne egy ilyen szabályozás, talán még neked is, bár az online boltok és a vásárlók előbb fogják megérezni az biztos. Neked egyelőre akár hasznod is keletkezhet belőle, ha az online vásárlásból kiszálló vevők (akik csak a kedvezmény miatt vásárolnak online) egy része hozzád fordul, de amíg te keresel ezzel plusz párezer forintot, a mammutok pár százmilliót fognak. Namost, hidd el, azt a pénzt nem nézegetni akarják a vitrinben, hanem dolgoztatni és az egyik irány a kiskereskedelmi konkurencia felszámolása is lehet. Egy túlságosan megerősödött óriási piaci szereplő torzítja a piaci folyamatokat, gondolom te se szeretnéd, ha holnaptól tíz százalékponttal kevesebb árréssel vehetnéd a könyveket az Alexandrától...
Egyébnként nem tartom magam tévedhetetlennek, sőt, az egész írás alapvetően egy gondolatmenetre épül fel, (arra, hogy a kereskedelmi szektorban pillanatnyilag aránytalanul nagy a realizálódó árrész) és semmi garancia nincs rá, hogy nem tévedek részben, vagy egészben.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 16:17:04

Alinea kiadó: köszönöm szépen, ez nagyon értékes infó számomra! Nyilván nem bestseller-re kell törnie egy friss piaci szereplőnek, már csak azért sem, mert - ha jól tudom - gyakran a kiadót magát is vizsgálják ilyenkor, nem pedig csak az ár számít. Sajnos az általam szeretett és célozni kívánt terület igen sikamlós, nem csak meglehetősen lejáratott, de - amennyire képben vagyok - eléggé le vannak fedve a jogok... Hadd ne mondjam, milyen sírnivalóan igénytelen kiadványokat látok nap, mint nap a témában.

Alinea Kiadó · http://www.alinea.hu 2008.07.09. 16:17:12

"Azonban míg például egy kis könyvesbolt csak nagykeráron kapja meg a könyvet (tehát eleve redukálódik 40% köré az árrése)" Igen, de ez nem baj. Egy kiadónak (is) egyszerűbb kiszolgálni egy nagy vevőt, mint egy kicsit. A szállítás és a kapcsolattartás költsége gyakorlatilag ugyanannyi, a behozott pénz viszont nem. Felmerült az is, hogy a Libri nagyker-e. Az én értelmezésem szerint igen, de egy olyan nagyker, amelyik csak a saját boltjait szolgálja ki.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 16:22:50

Igen, a közvetlen kiadói értékesítés egy nagyon jó eszköz lehet a kisebb kiadók és a kisebb könyvesboltok között. A gond csak akkor lesz, ha a verseny annyira beszűkül, hogy a nagyok diktálni kezdhetnek, például mi van, ha azt mondja neked, "oké, én veszek át a te cuccodból 500 példányt, de ha te a hátam mögött másnak is eladsz, olcsóbban, mint az én nagykeráram, akkor kiteszlek." Erre mit tudsz lépni? Ugyanezt el lehet játszani a kiskereskedővel is, hiszen azok is az óriásoktól függenek, márpedig minél erősebb az óriás szerepe a piacon, annál erősebb a függőség is.

Alinea Kiadó · http://www.alinea.hu 2008.07.09. 16:24:29

"kiadót magát is vizsgálják ilyenkor" - ezt inkább akkor, ha többen meg akarják venni a jogot. Ha egy nagy lánc nagy kiadója versenyez egy pici kiadóval, akkor nem lehet meglepő, hogy a nagy nyer. Ő ugyanis nagyobb eséllyel viszi sikerre a könyvet, ami az eredeti jogtulajdonosnak is az érdeke. Persze egy jókora jogdíjelőleggel meg lehet sok mindenkit győzni. Ez viszont pénzbe kerül és növeli a kockázatot.

Egyébként nem annyira ördöngős dolog megvenni a jogokat, a könyvek túlnyomó többségét egyetlen magyar kiadó sem akarja megvenni, azaz nem hogy verseny lenne, hanem érdeklődés sincs. Ez természetes. Ha viszont olyantól adnál ki, akinek már kiadták a könyvét magyarul, akkor nem jók az esélyeid. Ritka, hogy egy szerző két kiadónál legyen.

Vizi Péter 2008.07.09. 16:24:52

Jó, hogy eljutottunk a lánckereskedelemig. Ez is egy rákfene, no nem csak a könyvpiacon. Nekem azzal példálózott egy térképkereskedő jó 10 évvel ezelőtt, hogy Svájcban is 60% az árrés. Aha, de ad1 mekkora árból, ad2 mekkora példányszámnál. Aztán kiszámoltuk, hogy mindent összevetve a svájci kollégáknak még úgy is lényegesen több marad, mint nekünk. Hogy miért kellett (volna) a 60%? Mert ő nagyker, aki ellát más nagykereket meg kiskereket meg csomagküldőt meg... Mondtam, őket én is ellátom direktbe, kösz. A kereskedőkkel egyébként gyakran állok (persze csak magamban) harcban, amikor azt látom, nem rendel utána, ha elfogyott az egyébként jól fogyó kiadvány. Azt hittem, ő is a könyveim eladásából él... A nagykerek se igazi nagykerek, ugyanis mit csinálnak? Bizományban (nulla rizikó) átvesznek bármit, aztán betárolják a raktárba és ha a vevő rálel, eladják neki. Na most ez kereskedelem??? Semmi ajánló, marketing, katalógus, hírlevél, vagy ha van ilyesmi, rendszerint jó pénz a bekerülés.

G.G. 2008.07.09. 16:33:06

Kedves Vizi Péter, bizony ott a pont: a bizományos rendszer. Ahogy itt működik, az a kiadók halálához vezet.
Egy könyvre a kereslet x könyvesboltonkba viszont kiteszik x többszörösét, mert hogy néz már ki egy nagy boltban 3 példány és persze a Pista féle boltokba is "kell" küldeni, ha van rá reális kereslet, ha nincs, a kiadó meg túltermel, hasznát meg elviszi a "fölösleg".
Nem kell feltalálni a spanyol viaszt: vagy a nyugati vedd meg és fizessed ki (érdekeltsége lesz mindjárt a boltnak az eladásban, nem a raktárban fog porosodni a könyv - aztán visszatolják a kiadónak, hogy bocsi, ez nem fogy!), vagy sávossá tenni a rendszert: pl. aki hamarabb fizet, nagyobb jutalékot kap, aki csak elszámolásra veszi át, az meg 10%-kal vagy akár fele jutalékkal dolgozhat.

Vizi Péter 2008.07.09. 16:37:18

G.G. Így van, a kereskedelmi technikán volna mit fejleszteni, de a nagykerek diktálják a szerződéseket, mert jól tudják, hogy őket nem lehet kikerülni. Ha összefogna egy csomó kis kiadó, az más volna. Ezen a téren azonban rendkívül rosszak a tapasztalataim, 5 évig próbáltam ilyesmit egy rokon szakmában nyélbe ütni, sikertelenül.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.09. 16:37:49

Pont ezt akartam írni, a bizományosi rendszer borzasztóan torzítja az egész könyvpiacot. A kereskedő nem vállal kockázatot, így nem is érdeke az eladás, megelégszik a természetes forgás hozta haszon lefölözésével. Nem beszélve arról, hogy ha elég nagy a kereskedő, akkor még azt is megoldja, hogy a kiadónak jogosan járó pénzeket kicsit megforgassa, márpedig itt havi szinten milliárdos összegről, így tízmilliós extra haszonról beszélünk, aminek a költségeit a kiadók állják, hiszen a teljes kiadást ők finanszírozzák.

Vizi Péter 2008.07.09. 16:52:34

Abszurd az egész, hisz a teljes könyvpiacot a kiadók finanszírozzák és egyedül ők viselnek pénzügyi kockázatot. A legjobb példa a nemrég becsődölt (csődbe vitt?) Lap-Ics nagyker. A kiadóknak is és a dolgozóknak is több havi pénzzel tartozik a tulaj, miközben a cégben akkora a könyvelési és egyáltalán a nyilvántartási káosz, hogy a felszámoló se lát tisztán. A tulaj meg szabadon, a kár százmilliós nagyságrendű. Következmények nélküli abszurdisztán törvényestül, bankostul együtt.

pista 2008.07.09. 16:55:23

A könyvkiadók által létrehozott(és ezt nem rossz indulatból csak tényként írom) túltermelési válságra reagálva alakult ki meglátásom szerint a bizományosi rendszer,mert már senki nem tudja finanszírozni azt a címszámot,amit egy könyvesboltnak tartania kell a versenyképesség érdekében.Amúgy nem vagyok az Alexandra szekértolója -kis városunkban kettő boltot is üzemeltet,és a beszerzésünknek csak töredékét bonyolítjuk rajtuk keresztül,hál'istennek nem csak Ők léteznek,van még jópár nagyker akiknél jó feltételekkel lehet vásárolni.

Vizi Péter 2008.07.09. 17:01:03

Igen, de azt hiszem, a túltermelés egyik hatékony visszafogói a kiskerek, a frontvonalon harcoló könyves szakemberek lehetnének. Akik egy csomó silány termékre mondhatnának nemet, egészen egyszerűen nem kellen átvenni őket. Mert ugye adott az eladótér mérete, ami határt szab a kitehető könyveknek. De ha megnézem a könyvesboltok (és főleg a nagyok) eladói csapatát, hát... Java részüknek teljesen mindegy, hogy zoknit ad el vagy egy Zola kötetet. Munka 10-18-ig és kész.

Csöncsön · http://mondataink.blog.hu 2008.07.09. 17:02:51

(A cikk érdekes volt, de ennél a vitánál el sem tudok képzelni unalmasabbat. Árrés, finanszírozás, versenyképesség, kereslet. Bocsánat, ehhez én nagyon bölcsész vagyok.)
:-)

Vizi Péter 2008.07.09. 17:08:06

Egyetértek. Nem is kell mindenkinek üzlettel foglalkoznia, egy bölcsésznek különösen nem.

Vierre_ 2008.07.13. 03:09:42

A kiadói harcok becses példája, érdemes lekövetni az elejétől a M.A.G.U.S könyek történetét. Naaagyon tipikus, naaaagyon jellemző és én, aki kurvára olvasnék végre megint egy ütős kis hun fantasyt ( itt a hun irónikus, koppintás az egész az édiendíből, de még is csak hazajjjjji :D), egy régi eposzos filinget, egy jó kis zaftos ponyvát kakálás közben, én mindezt a jogi hercehurcák és kiadócserék izélgetése közepette nem tudom megtenni, miközben teljesen tiszta, hogy történetek vannak. Csak könyvek nincsenek. Vicc basszameg.

A legminősíthetetlenebb pedig amivel eddig találkoztam az az édesvíz :) hát öcsém, annyi szennyet mint ami az kidobott ezoteria címen meg a többi, mindig jókat szórakozom ha fel-felnézek a polcomra ahol azért innen onnan csórva fekszik egy kettő abból a szériából is :))))

Én már elvesztettem a fonalat, hogy ki mikor mit ad ki és akinek az a neve volt annak most mi és különben is, ma dumáltunk pl arról a faszimmal hogy nekem anno az első résztől megvolt az X-men képregény-sorozat. Nem voltunk gazdagok sőt, de azt mindig meg tudtuk venni. Nagy dolog ám, ma kuriózum lenne. Erre mi van? EGy kibaszott képregény ötszá' amúgy ha szépet akarsz kéteze'. Faszomnak sincs erre pénze.

Így én havonta, kéthavonta eldöcögök a Sirverlandba- nem reklám mivel réteg-könyesbolt, vagy bemegyek az Alexandrába- nem reklám mert mindenki ismeri és még vécé is van néha :)))))) és eltapsolok mittomén öt-hét ropit és sír a szám két nap múlva hogy nincs mit olvasni, mert az antikvárium sem az már ami volt, szippp szipppp, drága az is. :))))))

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.07.13. 06:37:44

Ez sajnos egy összetett probléma, de baromira fáj nekem is, hiszen, mint írtam, könyvbuzi vagyok, a rengeteg se elég, bár a magyar könyvkiadás minősége miatt egyelőre még bírom az iramot, de így is van, amit már képtelen vagyok megvenni (oké, a polcaim is elfogytak perpill).
Egyrészt és talán legfőbb ok, hogy borzasztóan visszaesett az olvasási hajlandóság, ami nyilván sok mindennel magyarázható, de - ami a mi szempontukból leginkább releváns - öngerjesztő folyamat is, hiszen az egyre emelkedő árak miatt is csökken az olvasótábor.
Másrészt minden szempontból őrületesen felhígult és egyben felduzzadt a piac a kínálati oldalon, ami elvileg jó lenne, de gyakorlatilag az igényes olvasó hosszú távon inkább a hátrányait érzi. Átverik, bizalmatlan lesz, néha a jó könyveket is pocsék minőségben adják ki, stb, de a legfőbb probléma a kereslet-kínálati olló tágulása: egyszerre nő drámai mértékben a kínálat és csökken ugyanilyen tempóban a kereslet. Ez egyértelműen árnövekedést jelent, hiszen a kiadónak (és a terjesztőnek ugyebár) továbbra is hasznot kell termelnie.
Mindemellé a könyveknek kívülről is rengeteg konkurense van, amiknek aránya csak erősödik, ez is nyilván elvon pénzt, amit megint csak a megmaradt olvasón lehet leverni.
Azért csak utánanéztem, 1988-ban az átlagbér 6984 Ft volt, az általam említett könyv pedig 49 Ft-ba került. Ma 117E az átlagbér és egy ilyen könyv durván 3000 Ft, vagyis a mai könyvek 3.6-szor drágábbak az átlagkeresethez viszonyítva, úgy, hogy közben szinte mindennek az ára nem csak nominálisan, de arányaiban is emelkedett.
Amit írsz a magus-ról, maximálisan megértem, szerencsére engem teljes mértékben hidegen hagy a fantasy, de tuti megütne a guta, ha az én kedvenceimet kezdenék összeszarozni...

Vizi Péter 2008.07.14. 17:50:35

Hogy miért is drága a könyv, a fenti költségvetésből kiderül. Abból az is látszik, hogy egy komoly adócsökkentés sem vinné le az árat 10-20%-nál jobban. Inkább az a kérdés, miért ér ennyire keveset a forint? Miért nincs a hazai munka megfizetve? Miért van az, ha a magyar dolgozó nyugaton csinálja ugyanezt a munkát, 3-5-ször többet kap érte? Mert a probléma lényege, hogy eltűnt(eltűnik) a pénz a piacról. Nem bírunk költeni. Ez egy kicsi és szegény ország lett.
süti beállítások módosítása