HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Oh, mondd, Te kit választanál?

2010.04.08. 18:49 Before

Több, a választás fontosságáról szóló komoly(nak szánt, de jobbára inkább komolykodó) írást is olvastam mostanában, illetve általában minden választás környékén. Blogbejegyzés, a bejegyzésekhez írt kommentek, fórumokban írt mélyértelmű szólamok egyaránt előfordultak ebben a merítésben. Bár formailag változatosak, tartalmilag jellemzően közös vonásokra épülnek. A demokrácia nagyságát dícsérik, egyenlőségjelet téve a szavazati jog és a szavazatleadás mintegy kötelező volta közé. Többé-kevésbé burkoltan a potenciális választó felelősségérzetére játszanak, "aztán négy évig meg ne szólalj", és hasonló tartalmú kijelentésekkel. Annak a nagyszerűségét hangoztatják, hogy Te, mint egyszerű ember a történelem viharában, mint rendíthetetlen (demokratikus) kőszikla állsz és ha kicsit is, de mégis változtathatsz a vihar irányán.

Csupa meggyőző, olykor egészen poetikus kép és hasonlat. Sajnos a lóláb egy olyan testrész, ami jellemzően szeret kilógni, így hamar tetten érhetők az érvrendszerek finomságaiban megbúvó pártpreferenciák. Valójában nem a demokráciát féltik, hanem a szavazási hajlandóság hiányát keverik a döntésképtelenséggel, úgy vélve, potenciális szavazót találtak, akik mint csiszolatlan gyémánt, fényesen ragyogva hálálják meg a kis törődést és jó eséllyel mégis leszavaznak az imádott pártra, vezérre, ideológiára.

Persze előfordul, hogy az ember tényleg nehezen választ, nehezen veszi rá magát a döntésre. Sokat mérlegel, elemzi az előnyöket és hátrányokat, megérdemli-e XY a bizalmat, vagy éppen szavazhatok-e nyugodt szívvel Z-re, csak azért, hogy XY pozícióját gyengítsem? Nem könnyű döntés sosem, annak, aki nem vakon hívő. Különösen igaz ez a mostani, a 2010-es parlamenti választásokra. Szakértők elemzik, ki miért fog/nem fog valakire szavazni. Még mankókat is adnak, a lehetséges végkimeneteleket  felvázolva próbálják segíteni a döntésben a bizonytalankodó választópolgárokat.

Mint említettem, az idei választás egészen különleges. Eltelt 20 év, történt, ami történt, nem történt, ami nem történt. Az emberekben ezernyi kérdés kereng, kit is válasszanak. Az alábbiakban szeretném ezt a választási problémát a magam egyszerű, de - remélhetőleg - jól felépített, logikus módján megvilágítani. Elkerülve annak még a látszatát is, hogy valamely párt felé kívánom mozdítani a nyájas olvasót, a továbbiakban (is) kerülöm a konkrét elnevezéseket, az esetleg felismerhető megszemélyesítéseket. A "tovább" előtt hát feltenném a 2010-es választás, a címben már szereplő - kissé patetikus kérdését: Mondd, Te kit választanál?

 

6 komment

Címkék: politika választás 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr981905288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.09. 04:49:30

ennél több országos lista van, nem?
a fidesz-kdnp-t egyből felismertem, mert ketten vannak, de a többivel gondjaim vannak.
a fogas talán a jobbik? a jobb felső az mdf és a bal felső az mszp?

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.09. 06:40:22

@bs395: igen, kb így képzelném én is (a fidesz-kdnp nyilvánvalóan adja magát :)), de tényleg nem szándékos a hasonlóság, egyszerűen csak a választás lehetetlenségére próbáltam utalni ezzel a kis gyűjteménnyel.

nadivereb 2010.04.09. 16:39:30

@bs395: Szerintem a fogas az mszp, a jobb felső a jobbik, a bal felső bal oldala az LMP, a jobb oldala meg az MDF.

Picitures doktor 2010.04.13. 14:19:00

Te jó ég,én aszittem a harmadik kép jobb oldalán a Kiszel van.......,de most mondjátok,hogy az az mdf.Persze mind1,nem???

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.13. 20:43:45

@Picitures:
kiszel leeht jobban szerepelt volna :-)
(meg ő honnan mondana le?)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.13. 20:54:12

Tessék, tettem fel az lmp-ről is egyet... :)
Így kijön az öt párt.
süti beállítások módosítása