HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Luxus

2009.01.13. 10:49 Before

Ki ne költötte volna el fejben az időszakosan fel-felmerülő milliárdos lottónyereményeket? Oh, igen, én is megtettem, voltam nagyvonalú, előrelátó, világhódító, de minden esetben kénytelen voltam megengedni magamnak egy kis luxust. Kocsi, lakás, utazás, minden, ami a mai ember fejében a luxus szó hallatán eszébe jut. Kinek-kinek mást jelent persze, de az biztos, hogy mindenkinek szinte az utolsó, legapróbb részletig kidolgozott az elképzelése. Egyvalamiben azonban közös a luxus-kép: sokba kerül. Nagyon sokba.

Pedig a luxus elérhető, gyakorlatilag  mindenki számára!

 
A dolog lényege, hogy mit tekintünk luxusnak. Igen, bocsi, ez egy ilyen demagóg-nyálas, szar kis post lesz. Amit az anyukák szoktak mondani a spenótot megenni nem hajlandó kölyküknek, hogy a bangladesi féllábú árvák bezzeg hogy örülnének annak a spenótnak. Van is egy ilyen mondás, valami olyasmi, hogy ne arra vágyj, ami elérhetetlen, tanulj meg vágyni arra, amid van! Borzasztó egy közhely, de mint a legtöbb ilyennek, ennek is őrült nagy igazság van a hátterében. A társadalom, amiben élünk egyenesen ennek az ellenkezőjét erőlteti az emberre: fogyassz, szerezz még, többet, jobbat, gyorsabban. Bármit is veszünk, tíz perc múlva már az eggyel jobbat, nagyobbat lessük és áhitozzuk. Az öröm meg kimarad az egészből. 
Nem hiszem, hogy egy atomháborúnál gyengébb dolog kizökkentheti ebből a világot, nem is akarom én magam se megváltani, csak tegnap este hirtelen ilyen hangulat tört rám. Mindenféle tramuatikus esemény nélkül, szerencsére. Ettől persze nem lettem se jobb, se okosabb, de a legtöbb hétköznapi csodához az is elég, ha egyszer megtapasztalja az ember, utána néha-néha felidézheti, emlékeztetheti magát.

Szerintem a világ, pontosabban a világ szerencsésebbik része, akik az úgynevezett fejlett országokban élnek (valami tévedés folytán ide sorolják Magyarországot is!) nap mint nap tapasztalnak meg olyan luxuskörülményeket, amire a Föld lakosainak legalább nyolcvan százaléka nem is gondolhat. De nem akarom magamat se becsapni, nyilván még az itt élők egy jó része sem részesül rengeteg olyan dologban, amiben egy (kvázi)középosztálybeli család, vagy egyén. Én - lévén nagyjából ebbe a rétegbe tartozó - ebből a szempontból nézem a dolgot. Nem akarom az ókorhoz, a középkorhoz, vagy más, iparilag fejletlenebb országhoz hasonlítani a helyzetünket, mindegyik túl egyértelmű, emiatt túl demagóg lenne, de szerintem ezek a hétköznapi luxuscsodák önmagukban is értékelhetők, ha az ember pár percre képes levetkőzni a "nekem ez jár" gőgjét.

Meleg víz. Ez lenne a post apropója. Tegnap este, zuhanyzás közben ugrott be egyszer csak a gondolat, hogy micsoda irgalmatlan luxus ez, hogy itt állok a forró zuhany alatt, és folyik rám a víz, élvezem minden cseppjét. Ez maga a luxus, felülmúlhatalan és tökéletes. Ráadásul megvan az a szépsége, hogy ennél jobb, ennél kellemesebb még a leggazdagabb embernek se lehet a zuhanyzás, hiába folyik a víz aranycsapból.

Tágas, fedett, védett tér. Még a legócskább panellakás is maga a csoda, ha azt nézzük, hogy megvéd az időjárás, a természet szeszélyeitől. Kint farkasordító hideg, mi pedig kényelmes öltözékben, nyugodtan éljük az életünket. Hiába esik, fúj, mi saját temperált, kellemes környezetünkben lehetünk.

Közlekedés. Hol van már a kor, amikor a királyok kiváltsága volt, hogy csak ülnek és mégis eljutnak egyik helyről a másikra? Nem az utazás körülményei, már maga a ténye is fantasztikus! A legszutyosabb, legvacakabb, zötykölődő busz is elvisz minket, de ha belegondolunk, micsoda technikai csodákba tesszük nap, mint nap az elkényelmesedett úri seggünket, egyesen káprázatos, micsoda luxusban van részünk.

Élelmiszer. Hihetetlen választékban és mennyiségben. Gyakorlatilag korlátlanul. Sose kell éheznünk. Nem, nem aranyfüstöt kaviárt eszünk nagykanállal, de egy éhező számára egy kenyér szikkadt sarka is maga a csoda. Persze, mi nem érezzük ennek a luxusát, hiszen sose vagyunk éhesek igazán. Sőt, szeretünk éhesek lenni, mert utána esik igazán jól az étel. A sok étel. Amennyi csak belefér az emberbe. Meg néha több.

Lehetne még sorolni, kényelmes ruhák, tiszta, rendes környezet, béke, nyugalom. Persze ezek is mind relatív dolgok, de a világ nagy részéhez képest luxus, amiben élünk. Van munkánk, amiből mindezt finanszírozni tudjuk, és bele se kell halni (v.ö.: 12 óra a szénbányában), és ami mindennél fontosabb: időnk is van magunkra és egymásra. A családra, barátokra. Szabadok vagyunk.
Igen, igen, tudom. Ezek hétköznapi dolgok, nem csodák, nem is számítanak luxusnak. Pedig lehet, hogy néha nem ártana úgy kezelnünk őket.

53 komment

Címkék: azbeszt pozitív

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr81873965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigTwix 2009.01.13. 12:03:32

Tényleg nagyon nagy közhely, de teljesen igaz.
Sajnos valóban megfeledkezünk ezekről az apróságokról.

Mindenki gondolkozzon el egy picit!

grat a cikkhez

OkoskaTo:rp 2009.01.13. 12:09:23

Magyarországot azért tekintik a fejlett világ részének, mert az átlagjövedelem a felső 10%-hoz tartozik, a GDP-rangsorban a felső 20%-nál állunk (kb. a világátlag duplájával) ésatöbbi.

Különben meg osztom a véleményed. Örüljünk egy autónak, ami képes elvinni valahová, és ne legyünk idegbetegek, hogy a szomszédnak nagyobb/drágább van.

Blossom 2009.01.13. 12:12:17

Nem egyszer gondolok en is ilyesmikre, de ugy erzem, megsem eleget. Most eppen ulok a melegben a szabadnapomon, es azt csinalok amit csak akarok, senki nem dirigal, hogy pl. menjek ki a hidegbe, fagyba dolgozni. mar a masodik reggelimen vagyok tul, (csakmert megtehetem), mezes teat szurcsolgetek es semmi gondom sincs eppen. ha faznek, felcsavarom a futest, es amint ujjabb adag etel fer a pocakomba, bedobok valamit a mikroba, hogy melegen elvezhessem. Annyira szeretnem ezeket a "hetkoznapi luxusokat" jobban ertekelni, de ez csak ugy megy, ha a sok szornyusegre gondolok, ami a vilagban folyik. De azokra a szornyusegekre meg ragondolni is borzaszto, ugyhogy tobbnyire inkabb nem is teszem. Elek, szabadon, fogyasztok - korlatlanul, es vagakozom... meg tobbre, jobbra, szebbre... es csak egy vigaszom lehet: nem tehetek rola, ilyen az emberi fajta. Csodalatos poszt volt. Minden cseppjet elveztem.

janper 2009.01.13. 12:14:39

Hulyeseg.

Azert tart itt az emberiseg (pozitiv ertelemben), mert mindig voltak emberek, akik tobbre vagytak, mint ami van.

Big-B 2009.01.13. 12:15:06

Amíg tető van a fejem fölött, van ruhám és kajám, és egészséges vagyok, addig szerencsésnek érzem magam.

Rebelde 2009.01.13. 12:19:52

ez egy nagyon jó kis poszt:)

2009.01.13. 12:29:15

@janper: Ennyi!
Ha soha nem vágyott volna többre az ember, sohasem törekedett volna arra, hogy neki jobb legyen, akkor megelégedett volna az állatbőrrel és a tűzzel. Nem kellett volna neki zuhany és autó.
Ám feltehetőleg ha nem lenne meg benne ez a törekvés, akkor még annak idején amikor a fákról leestünk, még akkor kiírtottak volna minket, mert amúgy egy életképtelen faj vagyunk.

Se jó látás, se jó hallás, se erő, se nagy fogak, se nagy méret, se jó álcázóképesség, se kellő gyorsaság, se éjszakai életmódra alkalmas érzékszervek. Ezért kénytelenek voltunk valamit tenni, ha nem akartuk hogy minden jött-ment őz megegyen minket. Ezért fejlődött ki az agyunk, ami pont a testi gyengeségeink miatt, kurvára fejlett lett. A testnek maradt kapacitása növelni az agyunkat, ha már a testet hagyta elsatnyulni.

És pont ez az ami miatt életképesek vagyunk! És letezik olyan állatfaj, hogy ember.

DArchAngel 2009.01.13. 12:29:49

Jaja, egészség legyen, jó barátok/rokonok, ennyi. Esetleg egy biztos állás, amire lehet építkezni.

nemsissi 2009.01.13. 12:30:54

Nagyon jól esett ez a poszt, köszönöm.

(Érdekes adalék egyébként, hogy a spirituális tanok azt mondják, hogy minél inkább hálás vagy azért, amid van, annál többed lesz.)

csimpi_ 2009.01.13. 12:31:37

@janper:
Nem, az a hulyeseg amit te mondasz. Az emberiseg nem azert fejlodik mert mindig _tobbre_ vagytak. Akkor megragadtunk volna az arany loszerszamnal es az ezusttel bevont kobaltanal. Es persze mindenbol jo sok lenne. Az emberiseget a kivancsisag es a jobbra torekves hajtja elore, nem az hogy nekem nagyobb legyen. A fizikusok, kemikusok, biologusok stb. nem azert fedeznek fel uj technologiakat, hogy megvegyek a harmadik ferrarijukat.
Amugy tenyleg nagyon jo a poszt.

DArchAngel 2009.01.13. 12:31:40

@Hivatásos beszólóművész: Azért nem kellene összetéveszteni a boldogítónak ítélt harácsolást azzal, hogy az ember szeretne kényelmesebben élni.

leveliro1 2009.01.13. 12:32:29

1. Nagyon sok embernek kell erre rájönnie. nekem szerencsém van, mert sikerült (lehet, hogy rajtam kívül álló okok miatt)

2. Az a valami nem az atomháború lesz, csak simán elfogy az olaj

3. A kuxus magyarul fényűzés. (Ugye lux=fény)

Sirjeti 2009.01.13. 12:34:01

@janper:

Van értelme, de ma már túlzásba vittük. A jobb, nagyobb,gyorsabb se elégíti ki már az embert.
Harácsolás előbb utóbb pofáraesésbe fog átesni. Most éljük meg élőben ha a kedves fogyasztó nem fogyaszt eleget és összedől a csili-vili fogyasztói társadalma.

leveliro1 2009.01.13. 12:35:44

@janper:
"Azert tart itt az emberiseg (pozitiv ertelemben), mert mindig voltak emberek, akik tobbre vagytak, mint ami van. "

Teljesen igazad van. Ezért tartunk itt. Ezért van üvegházhatás, DDT, Csernobil, közlekedési balesetek halottakkal, munkanélküliség, hajléktalanok, stb.

Erre kellene már egyszer rájönni, nagyokos!

ChPh 2009.01.13. 12:36:39

Szép írás, egyetértés uralkodik

Kilgore Trout 2009.01.13. 12:36:53

Janperrel értek egyet, hogy mindig is az vitte előre az emberiséget, hogy többre vágyott.
Mondjuk ez tetszhet, vagy nem tetszhet, de ez van.
1-1 dolog értéke kurvára függ a helytől is ahol éppen birtokoljuk. Lehet, hogy a sivatagban nálad van a világ legnagyobb gyémántja, de vizet nem fogsz belőle facsarni. És így tovább.
A Nagyítás c film egyik legjobb jelenete, amikor a főhős betéved a Yardbirds koncertjére, és a Jeff Beck péppé zúzza a gitárját, majd nagy verekedés alakul ki a gitárnyakért. A főhős megszerzi, és elmenekül vele, miközben többen üldözik. Lerázza az üldözőket, megy tovább a tök békés londoni utcán, ránéz a kezében tartott törött gitárnyakra, és eldobja. Jön utána egy fiatal ember, felveszi, megnézi, és berakja egy kukába. Így veszítette el az értékét 3 perc alatt, amiért benn a koncertteremben őrjöngés volt.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.01.13. 12:37:46

@janper:

Elnézést, az a hülyeség, amit te mondsz. Mert szűk. Mert korlátolt. A több, az nem csak anyagi, annak mondott vicik vacak lehet, hanem egészen más dolgok is. Sőt csak azok. Nem magyarázom, ide se nézek ezután, de gondolod végig!

Kilgore Trout 2009.01.13. 12:41:29

@leveliro1: van rá egy nagyon jó megoldás: elmész a délamerikai dzsungelba, még jó sok helyen azért megvan, és kivonulsz a társadalomból. Fogsz találni néhány törzset, talán még be is fogadnak. Nem lesz autóbaleseted, nem leszel munka nélkül, Csernobil is jó messze van. Csak vigyázz, meg ne fázz, mert belehalhatsz...

Sirjeti 2009.01.13. 12:43:23

@Kilgore Trout:

Emberiséget nem a harácsolás vitte előre, a jobbra való törekvés, szellemileg,technikailag. Aranyfüstös csokitól fejlődik szerinted az emberiség? Egy lépés választja el az eszetlen pazarlást a jóra való törekvéstől. Te bedőltél a fogyasztás mítoszának, csak ne lepődjél meg azon ha hamarosan omladozik az életfilozófiád :)

Kilgore Trout 2009.01.13. 12:44:29

@A Nép - Te vagy!:
nem akarom anpert védeni, de szerintem nem feltétlenül az anyagiakra gondolt. Nem arany lószerszám és ezüst kőbalta. Hanem inkább, hogy gyorsabban jussak el egyik helyről a másikra, nagyobb terhet tudjak felemelni magasabbra, stb.

Kilgore Trout 2009.01.13. 12:45:51

@Sirjeti: az előző neked is szól. Mint mondtam, nem az anyagiakra gondoltam én sem elsősorban, amikor a többrevágyó emberiségről beszéltem.

lkiuztr (törölt) 2009.01.13. 12:47:21

Annyira közhely, hogy már mindenki megfeledkezett ezekről az igazságokról. Aki nem tudja az apróságokat értékelni, azt a természet kidobja magából. Pont vmi hasonló jutott eszembe, amikor olvastam a cikket, hogy a német milliárdos 70+ évesen öngyilkos lett, mert vesztett a cége pár 100M ojrót! Hála istennek, hogy az ilyen hülyék nem élnek tovább! Biztos derogált volna neki a hátralévő pár évig idősek otthonában dekkolni és sakkozgatni 2 forró tea mellett egész nap! Ja, hogy a büszkeség?! Ahogy Marcellus Wallas mondta: FUCK PRIDE!

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2009.01.13. 12:52:02

A hétvégén a pozsonyi ikeában vásároltam, mikor a drága barátom bölcsen megjegyezte -a helyi pláza tökéletesen teli parkolójára reagálva-:

"tudod öcsém hol van szegénység? zairében meg kambodzsában."


A jót hamar meg lehet szokni, és meg lehet unni.
Néha nem ártana egy kis "nyomor-emlékeztetöö", hogy ne feledjük, ennél sokkal-sokkal rosszabb is lehetne.

Egy apró példa: Mi van, ha nem kapnánk GÀZT a szomszédból? Magyarország nyomorba dölne. Máris LUXUSsá válna a TERMÈSZETES

Sirjeti 2009.01.13. 13:04:09

@Kilgore Trout:

Ha az őserdőbe kivándorlást illeti köszönöm a meghívást, de helyette egy önellátó magyar kisbirtokra megyek. Ugyan az a "luxus" nekem is meglesz(melegvíz,fűtés,villanyáram), de nem veszek 2m-es plazmaTV-t, mert minek, inkább veszek 1kW napelemet. Ha van pénzed, de nem dőlsz be a fogyasztói agymosásnak lehet nagyon értelmes dolgokra költeni ami előreviszi az emberiséget.

KopaszMercis 2009.01.13. 13:12:07

Tok igazad van, csak uncsi ez a tema..

Bezzeg ha arrol irtal volna, hogy kurvak seggerol kokaint szivni a four seasons elnoki lakosztalyaban.. naz dofi :)

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.01.13. 13:13:10

'a német milliárdos 70+ évesen öngyilkos lett, mert vesztett a cége pár 100M ojrót!'

Az ember nem öli meg magát pusztán azért, mert szegény (az ő esetében: 'szegény'). Szerintem annak a fickónak inkább filozófiai oka lehetett - meghasonlott önmagával, csalódott az elveiben, amiket egész életében vallott. A valódi ok valószínűleg már nem fog kiderülni, mindenesetre nem hiszem, hogy bármelyikünk tudna egy ilyen ember 'fejével gondolkodni'.

Zz_ 2009.01.13. 13:19:38

A zember fogyaszt mert ez elvárás. Ha nem fogyaszt akkor azt hiszik azért mert nincs miből, mert nem képes előteremteni a rávalót. És fogyasztunk hogy ne maradjunk le és elhisszük amivel közben nyugtatnak, hogy ez jó ez a helyes.

Kilgore Trout 2009.01.13. 13:22:06

@Sirjeti: Az csak azért nem jó, mert a kollegának baja volt az autóbalesetekkel, az üvegházhatással, a DDT-vel meg Csernobillal. Azért ajánlottam (neki) a délamerikai őserdőt, mert ott ezeket (talán az üvegházhatáson kívül) kiküszöbölheti. Az önellátó magyar kisbirtokhoz Csernobil még közel van, tehát légy résen!

X Y kronosz óra 2009.01.13. 13:30:26

Az lenne az ideális, ha az ember az érettségi/diploma átvételekor reálisan eltervezné, hogy hova szeretne eljutni, és ha ez sikerült, elérte, megszerezte, beállította, akkor leszokna az életvitelszerű szerzésről.

Nekem szinte sikerült.

KentaurBen · http://olomuveg.blog.hu 2009.01.13. 13:36:15

én kérek elnézést, de manapság még az egymásra odafigyelés, egymást meghallgatás, egymás elfogadása is luxus...
eh..mindegy... csak egészség legyen!

eszticc 2009.01.13. 13:36:29

Isteni a cikk. Gratulálok

Sirjeti 2009.01.13. 13:37:00

@Kilgore Trout:

Fára visszamászást én se preferálom, mert olyan gonosz csúnya emberek vagyunk...
Értelmesen, de nem pazarolva is lehet élni, én inkább ezt választom. Ha törődve és gondoskodóan bánunk a természettel, meghálálja azt. Ha kizsigereljük és lelakjuk kapunk a pofánkra. Ránk fér egy nyakleves, mert sokat rosszalkodtunk :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.13. 13:37:39

Köszönöm a sok reakciót, különösen jól esik, hogy szemlátomást sokan jól megértették, amit írtam és maguk is hasonlóképp gondolkoznak.
Mindazonáltal egyet kell értsek @janper: reakciójával, legalább is annak egy részével (természetesen nem a "hülyeség" felütéssel :). A világot mindig a többet akarás viszi előre, de ahogy többen rámutattak, az a többet akarás nem azonos a luxuscikkek mértéktelen hajszolásával. Sőt, ha megnézed, akik a (mai értelemben vett) luxuscikkeket fogyasztják, azok színtiszta haszonélvezők, a társadalmi hasznosságuk - tisztelet a kivételnek - nulla. Mindenki rájuk akar hasonlítani, eközben akár haladást is elérhetnek, de a probléma épp az, hogy közben magát az utat nem élvezik, képtelenek a hétköznapok valódi luxusát érzékelni. Csak erre akartam rámutatni, nem a haladás,vagy a fejlődés ellen szólni, értsünk az alatt bármit is.

egészen kis kukac 2009.01.13. 13:39:59

@Bockó:

Gratula, kedves Bockó 2009.01.13. 13:13:10

...pontosan ez van a legújabb Spiegel címlapján (Der Fall Merckle: Das Ende eines Milliardärs).

A topic klassz: sok ilyet a temérdek "sünöző" helyett :)

Mindenkinek kellemetes és "luxuriőz" napot mára is :-)

bezzeganya 2009.01.13. 13:50:18

@Hivatásos beszólóművész: igaz, kell többre törekedni a fejlődés érdekében. De miért ne örüljek annak, ami van? Többször eszembe jutott már, milyen jó, hogy valaki feltalálta az elektromos habverőt (és villany is van!)

KiNG 2009.01.13. 13:53:26

A képen szereplő dolgok valóban luxusjavak, de az azalatti szövegben említettek közgazdaságilag mégsem azok.

Ja, a melegvíznek Majakovszkij is nagyon megörült az egyik versében, bár manapság elég alap :)

A paneltól viszont kiráz a hideg, egyrészt a "bezártságérzetem" miatt nem bírok 100 m^2 alatti lakásban egyáltalán létezni, és hiányzana a kert, az erdő, a lugas. Nem is tudom, a panelosok hogyan bírják x emelt magasan 30-40 m^2-en, én biztosan megőrülnék...

A közlekedés gyorsulása tényleg elég pozitív változás. Ha veszem, hogy a Firenze-Bologna távot 100 éve 3-4 óra alatt lehetett megtenni, ma meg nincs egy óra, és pl. a jövedelmekhez viszonyítva a menetjegyek egyre olcsóbbak, akkor azt mondom, tényleg pozitív változás lett. De ugyanezzel eltűntek a hosszú, kalandos utazások lehetőségei is (azért a MÁV még néha produkálja magát), annak az értékelése, romantikája. Gondolom, a posztíró valami ilyet feelinget akart visszahozni az írásában :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.13. 13:56:32

@Before:
"Sőt, ha megnézed, akik a (mai értelemben vett) luxuscikkeket fogyasztják, azok színtiszta haszonélvezők, a társadalmi hasznosságuk - tisztelet a kivételnek - nulla. Mindenki rájuk akar hasonlítani, eközben akár haladást is elérhetnek, de a probléma épp az, hogy közben magát az utat nem élvezik, képtelenek a hétköznapok valódi luxusát érzékelni."

inkább nem látják az utat, csak a végeredményt, ezért aránytalan az, amit csinálnak.
torz kép él a fejükben, hogyan kell vagy lehet oda eljutni, ahova akarnak, mert vagy csak a végeredményt látják, vagy az épp tündölkő fázist, az utóéletet már nem :-(.

OmegA404 (törölt) 2009.01.13. 13:59:48

Ja majd ha elfogy a gáztarcsi... majd kiderül milyen jó volt a "luxus".

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.13. 14:02:05

@bs395: Szerintem borzasztó elenyésző az első generációs luxusélvezők aránya. Ettől függetlenül pont azt akartam kifejezni, amit te is reagáltál.

a_tom 2009.01.13. 14:03:56

"Nem is tudom, a panelosok hogyan bírják x emelt magasan 30-40 m^2-en, én biztosan megőrülnék..."

Panelban lakom, és majdnem meg vagyok őrülve. Mivel nem vagyok milliárdos, kénytelen vagyok bírni. Így :)

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.13. 14:22:13

@Before:
a világ jelenleg leggazdagabb emberei közül sokan első generációsok.
bill gates, vagy az a mexikói, aki átvette a helyét, onassis, meg a többiek.
volt jó ötletük, küzdöttek (néha nem etikusan), és azért tartanak most ott, ahol.
sokakat frusztál, hogy vagy a képességeik, vagy a gyomruk nincs meg ugyanahhoz, amit ők végigcsináltak, és a lehetőségek hiányára fogják az egészet.
pedig lehetőségek vannak, csak finnyásak és kényelmesek vagyunk.

Flashzee · http://www.flashzene.com 2009.01.13. 14:35:28

A víz tényleg nagy luxus a világ nagyobb részén! Mi jó helyen lakunk! Mázlisták vagyunk! Valóban örüljünk a mindennapi dolgoknak, mert sokan nem tehetik!

Ubertino da Casale 2009.01.13. 14:37:05

Nekem minden nap eszembe jutnak ezek. Így lehet teljesen élni, pláne, ha nem csak a melegvíznek, kajának örülünk, hanem egy-egy jó számnak is, ami megszólal a rádióban, vagy egy szép versnek, meg egy jó szexnek. :-)

És ettől még vannak céljaink, és törekszünk, szorgalmasak lehetünk. Sőt, talán éppen ezért vannak értelmes, előrevivő céljaink.

Vucsics.Krisztián · http://www.vucsics.hu 2009.01.13. 14:37:49

@The King & Kinga: "Nem is tudom, a panelosok hogyan bírják x emelt magasan 30-40 m^2-en, én biztosan megőrülnék..."

Király tud pedig az is lenni, ha normális a fekvése és van erkély. Esténként egy üveg borral kiülni az erkélyre és bámulni a várost... nem állítom, hogy nincs annál nagyobb luxus, mert nyilván van, de olyankor nem biztos, hogy elcserélném valami szmogos 100nm+ körúti nagypolgárira.

Van róla linkem, de félek, hogy kib.sznak, ha beírom.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.13. 14:44:16

@Vucsics.Krisztián: én ugyan nem, ha nem spam az a link. Szerintem is lehet jó és kellemes egy panel, persze nem az élvezetek csúcsa, de körbe lehet nézni a világban, milyen helyen laknak emberek. AKÁR Magyarországon is!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.13. 14:50:29

@Vucsics.Krisztián:
Nem rossz lakás, a kilátás pedig valóban pazar! A státuszod elvesztéséhez pedig külön gratula, az az igazán ontopic!

INSIDER 2009.01.13. 14:54:35

@janper: Azert tart itt az emberiseg (pozitiv ertelemben), mert mindig voltak emberek, akik tobbre vagytak, mint ami van.

Kis faszomat! Éppen azért tartunk itt, mert egyesek hatalomra, dőzsölésre, tíz autóra és (óránként) 1000 dolláros luxuskurvákra vágynak. Thats all! Vannak persze olyanok is, akik próbálják előremozdítani a világot (tudósok, magasan képezett szakemeberek, stb), de nem ismerek túl sok milliárdost a köreikből.

Holdacska 2009.01.13. 15:41:00

ez a legkorrektebb poszt,amit valaha is olvastam!
GOLDEN BLOGRA vele!

Perillustris 2009.01.13. 19:05:27

@Hivatásos beszólóművész: "életképesek vagyunk"

Ez biztos? Egyre jobban kételkedem.

kubafiesta (törölt) · http://www.cubafiesta.net 2009.01.28. 03:58:29

nekem teljesen lejött amiről mesél a post.
tudnék mutatni néhány fotót, ahol nagyon keményen lejön a szegénység (asszem a galéria oldalunkra felkerült belőle 1-2)

King és Kinga!
majd ha napi tervszerű áramszünte lenne Bp.-n, meg csak 10-12 óráig folyna a víz a csapból, akkor ráeszmélnél, hogy a legnagyobb érzés az, ha szeret a családod, és jó cimborák vezsnek körül.
de olaj és víz, pénz és barátság soha nem fér meg egymással

süti beállítások módosítása