HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

A hülye nép, meg a bandita

2008.10.03. 13:10 Before

A magyar büszke nép, szeretjük, ha jelzők sokaságával illetnek minket. Háromszáz forintok népe már voltunk, kicsit unalmas is, kifogyott mögüle a forradalmi hevület, március 9-e után tényleg március 10-e jött. Most végre felbukkant egy újabb lehetőség, adhatunk megint egy fricskát a mocskos nagytőkének.

Munkásököl, vasököl, oda csap, ahova köll!

Abszurdisztán egy igen furcsa ország, három fő részre tagozódik. Egy hatalmas árok húzódik keresztbe az országon, jobb és bal partján laknak a nácicsürhék, meg a komcsidisznók. Az árok közepén egy kis szigetként emelkedik a harmadik tartomány, Populária, aminek magas rangú tagjai felváltva hergelik a jobb és bal parton lakókat. Populária polgárai jól tudják, hogy az árok két felén lakók statisztikai szempontból egyenlő mértékben idióták és vevők a hülyeségekre, egyszerűen csak meg kell találni a megfelelő mozgatórugót. Ez pediglen - így húsz évvel azután, hogy az emberek zöme a saját anyját leölte volna egy kis kapitalizmusért - nem más, mint a pénz, a tőke, a "gazdagok". A jobb parton lakók főleg azért utálják őket, mert mocskos zsidók, akik kivásárolják a seggünk alól a kárpát-medencét, a balpartiak pedig a munkásosztály burzsoá kizsákmányolóit látják megtestesülni bennük. Meg néha fordítva. Meg összevissza. A lényeg, hogy legyen kit utálni, legyen kire fogni az éppen aktuális nyűgünket.

Robin, a lakli

A legújabb nóvumnak szép neve van, amolyan beismerős-kikacsintós. Robin Hood adó. Elvesszük, ha nem adják szépszerivel. Megdöbbentő közvéleménykutatási-eredményeket tett közzé a Medián: az emberek nem akarnak fizetni. Nem tudom, mennyibe került az ezer fős reprezentatív felmérés, de én a feléért is megmondtam volna az eredményt. Ez úton szeretném jelezni Populária minden kedves lakójának, hogy bizony itt a szomszédban, a kisközért, na az kurva drága! Komolyan, csak úgy bemegyek vásárolni és annyi pénzt lehúznak rólam, hogy csak pislogok. A rohadékok! Szeretném, ha odaszólna nekik valaki, adják olcsóbban a kaját, mert baj lesz, aztán egy kis türelmi idő leteltével, ha még mindig drágának találnám (annak fogom), akkor esténként pár símaszkos behemót  összeverhetné a boltvezetőt és elhozhatatná a bevétel egy részét, amit aztán szétosztanánk az utcában.

Fűtsünk be a parkettával!

Nehéz eldönetni, hogy az embert bosszantó témákról milyen alapállásban írjon. Mivel én legtöbbször első felindulásból írok, csak néhány postot szánok alaposan körüljárt, átgondolt, ebből eredően komoly hangvételű írásnak, jobbára szatírikusan közelítem meg a témát, ami nehézzé teszi a komolyabb hangvételt. Ebben nálam sokkal jobb például bs395, aki nem egyszer írt már a témában, mindenkinek ajánlom például ezt a rövidke, ámde annál kiválóbb és szemléletesebb postot. Ezt meg a robinhoodkodásról.
Vegyük már észre, hogy bármi, ami ebben az országban manapság történik (bármelyik politikai oldalon) az egyszerű parasztvakítás! Miközben mindkét oldal pontosan tudja, mit kéne tenni, még csak behazudni se merik, hogy legalább megpróbálnák. Nem kell félni, nem fog fájni, ez az üzenet, közben meg merhetünk nagyokat álmodni. Populária polgárai elnézően simogatják a hülye nép fejét, látod, mennyire szeretünk, mi törődünk veled! A hülye nép meg beszopja, nyelvét lógatva örül és tapsol, jajj, de jó, fizessenek a gazdagok. Ja, fizessen a mocskos energiaszolgáltató, hiszen oda rengeteg pénz megy. Tehát lopnak. Nem csak megengedhető, de egyenesen kötelező és erkölcsös visszalopni belőle. Én is vissza akarok lopni a közérttől. Az nem számít, hogy péntek reggelente a kukásautó elviszi a fél hűtőmet, mert rám rohadt az össze-vissza megvásárolt felesleges kaja. Nekem az jár, nehogy már más mondja meg, mint csinálok a saját cuccaimmal! Ha csak egyet harapok a camambert-be, az én dolgom, nem? De a kurva közértes miért adja hatszázért? Visszalopok belőle kétszázat, bizisten!
Azt se kérdezi meg senki, miért nincs sose hó a panelházak körül. Hogy miért húzódik egy olvadt, vizes csík a járdán, még a legzimankósabb télen is? Miért nem arra költünk, hogy a jelenlegi felhasználásunkat legyünk képesek csökkenteni? Egy alapos, jól átgondolt felújítással egy átlagpanel energiafelhasználását az ÖTÖDE ALÁ lehet csökkenteni! Nyolcvan százalék feletti megtakarítás, na, ez a nemsemmi! Persze mennyivel problémásabb összehozni egy jól átgondolt, megtervezett és tíz-tizenöt évre ütemezett fejlesztést, mint kiállni a pódiumra és (ön)meghatottságtól fátyolos szemmel bejelenteni: emberek, nép, te hülye nép, mi úgy szeretünk titeket, hogy nicsak, csinálunk nektek egy saját, különbejáratú banditát, aki összelopkod nektek egy kis pénzt! Szavazz ránk!

14 komment

Címkék: politika robin hood hülye adó távfűtés abszurdisztán pazarlás solanova

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr45694137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.03. 15:59:54

köszi a linkeket :-)
haver most akar a házára napkollektort, épp körbejárja a helyi rendelkezéseket. én is gondolkodok rajta, a 42 négyzetméterem (ráadásul kelet-délkelet fekvésű) 200-300 ezerből meglenne.

a pdf-en a 4. ábra nagyon durva, és igazából elmond mindent.

ja, meg két össze nem tartozó hír:
- 8%-os különadót vetnek ki az energiaszolgáltatókra, hogy a távfűtési költségeket csökkentsék.
- a városi önkormányzat az önkormányzati tulajdonú távfűtővel megegyezve október 1-től 22%-al emeli a távhő árát.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.03. 19:13:42

Ezek a hírek tényleg nem tartoznak össze és nem is hasonlítanak arra a kereskedelmi szokásra sem, amikor a 80 forintos termék fölé odaírják, hogy 120 Ft, azt áthúzzák, alábiggyesztik, hogy "AKCIÓ! CSAK 95 Ft!".

Amúgy erről az egész energia- (és egyéb) pazarlásról régóta tervezgetek/fargicsálok egy postot, de kb sose lesz rá időm, hogy megírjam úgy, ahogy szeretném.
A passzívház-téma is nagyon izgat mostanában, ha valaha is eljutok oda, hogy építkezzek, hótziher, hogy passzív-, vagy legalább is paszívközeli házat építek.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.03. 21:16:49

itt nálunk a hőszivattyút asszem adóztatja az önkormányzat, azért olyan rohadt drága. per pillanat a megtérülése 20 év felett van.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.03. 21:29:34

Hogy a picsába lehet egy gépet (hőszivattyú) adóztatni? Egy passzív házba egyébként nem kell hőszivattyú, csak egy hőcserélős szellőztető (némi rásegítő fűtéssel, ami lehet hőszivattyú, de úgy száz években mérhető a megtérülése), meg egy jól telepített földregiszter.
Egyébként szerintem 20 év nem olyan rossz, főleg, hogy egyrészt a mai energiaárakkal számolunk, másrészt szeretnék 20 év múlva is élni és (kvázi) semmit se fizetni a fűtésért, harmadrészt pedig a környezettudatosság is egy nagyon fontos szempont szerintem.

noelwalrus · http://thewalrus.blog.hu 2008.10.04. 09:25:34

hogyhogy hogy lehet megadóztatni a hőszivattyút? huszonegyedik század, abszurdisztán, baszod. géprombolás upgrade-elve. szépenjáccá, mer elveszem. ennyi. most írtál róla.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.04. 14:17:00

De én nem a szándékot vitatom, hanem a kivitelezés módján értetlenkedek. A hőszivattyúk maguktól is elég drágák egyébként, azt pedig végképp nem értem, hogy jön rá az önkormányzat, hogy nekem van egy olyanom és vajon milyen formában veti rá ki az adót?!

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2008.10.04. 15:52:05

A panelekkel való álmodozás nagyon szép és jó, de néhány dologt ki tetszenek felejteni, kéremszípen. Az egész oda vezet, akármin is gondolkodik velük kapcsolatban az ember, hogy vagy az egész házat megszerelik, vagy szart sem ér az egész. És mindig lesz olyan, aki faszsaágból, nemtörődömségből, vagy egyszerűen az anyagiak totális hiánya miatt nem fog bólogatni egy sokszázezres/milliós project-re. Mert nem az érdekli, hogy 20 év alatt megtérül, mondván akkor ő már ugysem él (nyugdíjas), ugysem lakik itt (felkapaszkodó) vagy szimplán nettó idióta, és nem fogja fel, hogy sokszorosan az ő érdeke.

Csak egy nonszensz darabka panelhez: távfűtéses panelben lehetetlen megszabadulni a távhőtől, mert a csövük keresztülfut a minden lakáson, ergó ők fűtenek minden lakást. Ez minimálisan a készenléti + valami általuk meghatározott minimáldíjat jelent. Na most ez aztán tényleg kurva nagy különbség a készenléti + elfűtött díjhoz képest.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.04. 20:05:49

Ez sajnos így van, nem csak panelházra, minden társasházra igaz, hogy mindig van 1-2 idióta. Hogy ezt a problémát miként lehetne orvosolni, sajnos nem tudom. Viszont a megtérülés távolról sem húsz év, ha reális mondjuk a 80 százalékos megtakarítás, akkor az éves szinten jelent százezres nagyságrendet.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.08. 11:49:01

A földház több problémával jár, mint előnnyel, például extra vízszigetelés, különleges rétegrend kell hozzá. Ezen felül a szükséges földvastagság rengeteg megkötéssel jár, így például a ház bevilágítása is problémás, a szoláris nyereség (ami passzív háznál télen igen fontos) is elveszik.
A vályog nem rossz, de azzal is több a baj, mint az előny, egyrészt szerkezetileg gyenge, túl nagy a szükséges falvastagság, ezen kívül védhetetlen a rágcsálókkal és a rovarokkal szemben. Ettől függetlenül egy jól megcsinált vályogszerkezet (ami egyáltláan nem olyan kézenfekvően könnyű dolog) ha építészeti szempontól nem is ad valami modern struktúrát, hőszigetelési szempontból nem rossz (elsősorban a magas hőtároló tömege miatt).
Hogy egy panel hatvan évre jó-e, azt nem tudom, de még az is legalább 20 évet jelent, márpedig egy rendesen megcsinált szigetelés 10 éven belül megtérülhet.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.12. 16:53:38

Szó se róla...
És a ház többi része?

EÖ (törölt) 2008.11.11. 07:48:12

egész jó írás, ha ezt a 80%-os megtakarítást nem erőltetnéd, akkor még jobb lenne
mert lehet megtakarítani, elég sokat, de nem 80%-ot

napenergia: nagyon szép meg divatos, csak van a Napnak egy rossz tulajdonsága, akkor süt, amikor nem kell fűteni (lehet pont azért nem kell fűteni, mert süt?? :) )
Tehát télen, amikor fűteni kéne, akkor nem süt.
Melegvízre jó lehet nyáron meg tavasz végén ősz elején. De az meg csak úri passzió.

A panelprogrammot pedig úgy kellene megcsinálni, hogy ha 75% fölött akarják, akkor a többi lakást a bíróság kötelezze és jelzálog. Persze meg kell előlegezni, de jobb mint a semmi. Ja és a szigetelés miatti megtakarítást elvenni tőle és beforgatni a hitelbe.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.11.11. 14:24:02

Nem én erőltetem a 80 százalékot, ezek az említett programon belül kimért eredmények. Az se véletlen, hogy létezik olyan kategória, hogy "passzív ház".
A 80 százalék nyilván nem egy általános érvényű igazság, hiszen a panelek eleve borzasztó rossz hőszigetelési képességgel rendelkeznek, tehát még egy átlagos házhoz képest is pazarlóbbak. Ehhez viszonyítva kell elképzelni a megtakarítást.

A napenergia elektromos áram termelésére a jelenlegi technológiával majdhogynem alkalmatlan, csak akkor éri meg, ha közel s távol nincs semmilyen kiépített áramhálózat, de még akkor is léteznek olcsóbb alternatívái. Fűtésre a legzimankósabb télen is alkalmas, pontosabban fűtésrásegítésre, mivel a sugárzó hőt fogja fel, így a fűtési vizet előmelegítheti. Alapvetően azonban használati melegvíz-előállításra alkalmas leginkább, télen nyilván némi rásegítéssel. Ez viszont nem úri passzió, mert egy HMV-rendszer nem olyan drága.

A panelprogrammal kapcsolatban gyakorlatilag teljesen egyetértek, akár a 75%-ot is lejjebb vinném, a megtakarítást három felé osztanám, egy rész marad a tulajdonosnál, másik rész a hitelbe, harmadik pedig a program további finanszírozásába. Nem feltétlenül lennének egyenlőek a részek, ez csak egy durva elgondolás, de a lényeg az, hogy a helyileg jelentkező megtakarítást kéne felhasználni a program szélesítésére (nyilván egyéb források mellett).
süti beállítások módosítása