HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Nemértem.com

2009.01.19. 21:54 Before

Gyorsan szeretném előrebocsátani, kevés dolog áll tőlem távolabb, mint a Microsoft iránti rajongás. Eleve nem szoktam használati tárgyak, ezen belül processzorok, videokártyák, szoftverek iránt vallásos hevületű érzelmeket táplálni, kevés annál szánalmasabb dolog van, amikor tápos kiscsávók végletekig burjánzó gyilkos "vitát" folytatnak a témában, a marketingesek meg röhögve dörzsölik a markukat. Ha még rajonganék is, akkor is nehezen tudnám magam elképzelni, amint Microsoftos, Bill Gates-es kitűzőkkel rohangálok, és semmi se okozna számomra nagyobb intellektuális (egyebekről nem is beszélve) gyönyört, mint egy-egy M$-termék. Lássuk be, nehéz őket őszintén szeretni. Szintén fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy a blogot hobbiszinten, saját szám íze szerint írom, a témákat magam választom meg és nem szponzorál senki. (Szponzorjelöltek kérem privát üzenet formájában vegyék fel velem a kapcsolatot!)
A dolog egyébként nem friss keletű, már többször felmerült bennem, de most újra téma lett, így megpróbálom kiírni magamból az értetlenségemet.

Szó se róla, a Microsoft igen... hogy is mondjam finoman... markáns piaci szereplő, mint ilyen elkövette vélhetőleg az összes ismert és ismeretlen mocsokságot a terjeszkedés és a profitnövelés szent céljáért. Ezernyi ocsmány dolgot rájuk lehet húzni, erre mégis folyamatosan olyasmiért támadják, ami egyszerűen nevetséges.

Tegyük fel, asztalos vagyok, asztalokat gyártok. Milyen már, hogy jön egy bíróság, ami kijelenti, hogy egyszerűen megtiltja számomra, hogy az asztalokba fiókot szereljek. Milliárdos bírságot vág a nyakamba pusztán azért, mert az asztal mellé adok széket is. Teszi mindezt úgy, hogy közben az asztal fogalma, mint olyan egyáltalán nem definiált, se iparági, se törvényi szinten. Létezik a köztudatban valami halvány elképzelés róla, de az is csak abszolút nagy vonalakban írja körül, jogalkotási, hát még ítélkezési alapnak teljességgel alkalmatlan.

Miről is van szó tehát? Adott a Microsoft, aminek legismertebb terméke a Windows nevű operációsrendszer-család. Az operációs rendszer fogalma körülbelül annyira adekvát, mintha a fent említett asztal analógiánál maradva annyit mondanánk, hogy az asztalnak jellemzően négy lába van, dolgokat tesznek rá és enni is szoktak rajta. Ilyen alapon egy ló is megfelelne. De nem ez a lényeg. A lényeg az asztal funkcionalitásában, diszítésében, használhatósának sokrétűségében rejlik. Hogy kicsit repetitív legyek, újfent megemlíteném, hogy semmiféle szabvány, vagy rendelkezés nem határozza meg egy operációs rendszer pontos felépítését, a használt technológiákat, a kínált funkciókat. Ennek ellenére létezik bíróság, amelyik kijelenti, hogy egy adott operációs rendszer bizonyos részei nem komilfók. Csakmerazért. Adnak hozzá valami gagyi indoklást - erről kicsit később - de az nevetséges és mindenek előtt alaptalan.

Mi a fene is egy operációs rendszer. Úgy vélem, hogy mivel az informatikai meghatározása túlságosan is tág, szakmai irány helyett alkalmasabb megközelítés, ha felhasználói szempontok szerint szemléljük a kérdést. Az Operating System angol kifejezés szóhű fordítás szerint működtető rendszert jelent, ezzel kiválóan (bár roppant tág módon) körülírva a dolog lényegét: valamilyen eszköz (fizikai jellemzőkkel bíró berendezés - hardver) működtetéséhez, használatához szükséges logikai működtető alkalmazás (szoftver).
Átlag Felhasználó leül a vadonatúj, csilivili számítógépe elé, bekapcsolja és azt várja, hogy az adott számítógép a céljai számára megfeleljen, vagyis használatba szeretné venni. Ezek a célok (átlagos felhasználóról beszélünk) nem különösebben tágkörűek, jegyzeteket szeretne készíteni, játszani, levelezni, zenét hallgatni, filmet nézni, rajzolni, manapság pedig leginkább és elsősorban netezni. Átlag felhasználó nem informatikus, borzasztó örömmel tölti el az is, hogy három próbálkozásból sikerült eltalálnia a bekapcsológombot, esze ágában sincs számára átláthatatlanul bonyolultnak tűnő procedúrákat elvégezni, programokat telepíteni, stb. Átlag Felhasználó akkor boldog, ha egy tévé kezelésének bonyolultsági fokát nem haladja meg jelentősen a számítógépe.

Egy átlagos Windowsban a fent felsorolt funkciók mindegyike megtalálható volt, amíg egy (európai, európai hatáskörű) bíróság úgy nem döntött, hogy márpedig az operációs rendszer teljeséggel kizárt, hogy zenét, filmet (összefoglaló nevén médiákat) le tudjon játszani. Csak. Mert. És kész. Nem tud, ne vicceljünk, hogyan is tudna?! Az már nem is operációs, hanem - mittudomén - szuperációs rendszer. A Microsoft meg oprendszerként árulja, azonnal hagyja abba!
Ez persze nem elég, most kiderülni látszik: abszolút nonszensz, hogy egy operációs rendszer web-böngészésre alkalmas legyen. Mert olyan nincs. Punktum. A felhasználó szerezze be külön (töltse le - HAHA! de mivel?), telepítse. Mindez csak úgy elő a semmiből. Ígértem, hogy szót ejtek az indoklásról is. Mert az van. Aszongya: "...torzítja a piaci versenyt a böngészők között, mivel olyan mesterséges előnyhöz juttatja az Internet Explorert, amellyel más böngészők nem rendelkeznek." 
Azta! Senkinek nem tűnik fel, hogy nem lehetséges piaci versenyt torzítani ott, ahol NINCS PIAC? Nincs - gazdasági értelemben vett - verseny? Tegye fel a kezét, aki vett már web-böngészőt! Senki? Akkor tegye fel az, aki tud eladót! Borzasztó nagy torzulást érzek az ingyen letölthető szoftverek piacán. Médialejátszóból is annyi ingyenes van, hogy csak a felsorolásuk meghaladná egy blog kereteit, de tény, hogy ott legalább van néhány, ami megvásárolható. Kérdés, hogy miért nem indul eljárás az ingyenes szoftverek készítői ellen, hiszen mesterségesen torzítják a piacot, vagy mi a tök.

Nevetséges boszorkányüldözés ez az egész. Megdöglött a tehén, a boszorkányszemöldökű Marcsa a hibás, fojtsuk vízbe, égessük meg, borotváljuk le a szemöldökét. Nem feltétlenül ebben a sorrendben. Nem vitatom, egészséges lenne a Microsoftra felrakni a pórázt, de egyrészt - vetélytársak hiányában - némiképp öncélúnak érzem a dolgot, másrészt adjunk már annyit a becsületnek, hogy nem mondvacsinált, szánalmas hülyeségeken próbáljuk megfogni őket.

11 komment

Címkék: microsoft windows politika bíróság hülye idióta informatika böngésző azbeszt

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr81889757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.20. 00:20:12

"abszolút nonszensz, hogy egy operációs rendszer web-böngészésre alkalmas legyen."

mondjuk amikor egy linux disztribúció telepítése közben szörfözhet a júzer :-).
szerintem zavar van a fejekben az oprendszer és a kernel között.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.20. 00:48:26

Szerintem távolról sem olyan nagy a zavar, ez inkább egy koncepciós per. Kellemetlen, de ez van.
Eleve látható a dolog betegesen kiforgatott formáján, hiszen, a jelenlegi felépítés mellett nem az IE előnye, hogy beteszik az oprendszer mellé, hanem az Windows előnye, hogy jár mellé ingyé' böngésző (vagy médialejátszó). Ugye, itt lehetne kapirgálni, a Win fizetős cucc, a hozzá adott ingyenes eszközök beszerzési érték alatt kerülnek értékesítésre, stb. Csakhogy ebből az irányból ugye nem nagyon lehet nekimenni a Windowsnak, hiszen egyrészt nincs valódi konkurens termék a piacon, a sokkal megbízhatóbb, sok szempontból jobban kistafírozott INGYENES Linux meg ugye ott van, ahol, így egyből bukna a próbálkozás. Ennek eredménye, hogy egy ingyenes termék ingyenes "piacát" védi nagy hangon a bíróság. Egy ingyenes termék, ami úgy kap előnyt, hogy fizethetsz egy másik szoftverért, hogy megszerezd ingyen, ami amúgy is ingyenes. Nevetséges.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.20. 00:53:23

A legdurvább az egészben az, hogy a politika képes bárkin végigtiporni, legyen az akár a világ egyik legértékesebb cége. Hol van esélye a porbafingó kisembernek, hogy az igazát elismerjék?

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2009.01.20. 01:02:33

@Before:
de meg kell indokolni, ami - ha az indoklást adó nem is hiszi el maga - elfogadható kell, hogy legyen a tömeg előtt, mert demokrácia.
azt a részét én se értem, hogy kinek a piacát is védik ezzel.

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.20. 08:43:44

A probléma a szokásos... Az emberek lusták. Ha odatesznek nekik valamit, akkor azt használják, nem néznek körbe, hogy van-e szebb, jobb. Ha nem teszik nekik oda, akkor kicsit körbenéznek, válogatnak...
Én is sokáig csak IE-t használtam, aztán amikor kitört a hájp, felhajítottam egy Chrome-ot. Picit legyőztem a lustaságomat, és "kaptam" egy sokkal jobb(nak tűnő) eszközt. Ami már volt a piacon (Firefox, stb.) csak nem volt hozzá hájp, ezért nem törte át a lustasági küszöböt...
Ezért értek egyet a Microsoft ilyen formájú elmeszelésével, mivel az oprendszert ők adják, felteszik a saját terméküket, a sok lusta embert máris megfogták, nem kell igazán jónak lenni...
Hiába ingyenesek a böngészők, valami biznic biztos van benne, ha ennyire ráfeküdt a Microsoft...

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.20. 09:45:02

@jacint70: Tehát, ha jól értem a levezetésedet, jogos, hogy büntetik a Microsoftot, mert az emberek lusták?

Avatar 2009.01.20. 23:13:00

Az autógyártókat meg be kellene perelni, hogy előre beépített rádió meg légkondi van a kocsikban, hiszen azokból is lehet utólag beszerelhetőt kapni, szóval kötelezni kell a gyárakat, hogy csak a helyüket alakítsák ki. :)

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.01.20. 23:42:54

Én most akarom beperelni a szomszédot, mert a rohadék eteti a madarakat! Én is etetem, ez meg itt ellenem dolgozik, ráadásul ő is ingyen adja!

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.21. 07:55:15

@Before: Az, hogy az emberek lusták, az tény. Azért jogos - szerintem - az MS büntetése, mert erre alapozva visszaél a piaci erőfölényével.

Másik ilyen alaptulajdonság, hogy az emberek - na jó nagy része - hülye. (Plazmatévét hitelre...) Erre meg a mindenféle bankok, egyéb cégek "erősítenek" rá. Szerinted ez így helyes, csinálják csak, aki hülye az halljon meg?

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.21. 08:01:05

@Avatar: Hm... Azért lehet kapni még légkondi nélküli kocsit, és azért az sem ritka, hogy nincs benne rádió... (Ezt szokás belealkudni, amire senki sem lusta...)

jacint70 · http://jacint.blog.hu 2009.01.21. 08:02:15

@Before: Na, és kié a madáretető? ;-)))
süti beállítások módosítása