HTML

azbeszt

Random kiakadásaim...

"Anyu, az úristen megbassza azt a büdös kurva világot, azt bassza meg! Azt! Azbeszt megbaszta, a büdös kurva istenit neki!"
Eredetiben az igazi!

Friss topikok

Linkblog

Javaslat a választási részvétel növelésére

2010.04.01. 22:00 Before

Elég alacsony részvételt jósolnak a közvéleménykutatók a 2010-es parlamenti választásokra. Ez nyilván nem egy egyösszetevős probléma, közrejátszik a politikai apátia, mint az elmúlt visszataszító húsz év hozadéka, az előre lejátszott eredmény miatti tétnélküliség, hogy csak a két legerősebb tényezőt említsem.

Támadt egy apró ötletem, hogy lehetne a részvételt megnövelni. Az már többekben, régóta felvetült (sőt, ha jól tudom, vannak országok, ahol ez működik is), hogy kerülhetne a szavazólapra egy "Egyikre sem szavazok" (kiejtése: mindegyik bassza meg az anyját) opció is, amivel a tudatos választópolgár, mint a mesebeli leány, hoz is, meg nem is. Hasonló megoldás lehet, ha valaki szándékosan érvénytelen szavazólapot ad le, bár ennek nyilván kevésbé erőteljes a statisztikákban való feltűnése.

Az én ötletem ennél sokkal izgalmasabb. Ahogy most is, lenne listás, meg egyéni szavazólap, ezen semmit se változtatnék. Azonban, a mostanival ellentétben, nem csak "igen" szavaztot lehetne leadni, hanem ellenszavazatot is. Ha most beikszelünk egy jelöltet, akkor rá szavazunk, azt mondjuk, adunk neki egy szavazatot. Sokkal érdekesebb (és sok esetben motíválóbb) lehetne, ha el is vehetnénk szavazatot a jelöltektől. De, hogy ne csak úgy össze-vissza huzkodjon mindenki, továbbra is csupán egy szavazatot lehetne leadni érvényesen egy szavazólapon. Legyen az pro, vagy kontra, ezt bizony el kell dönteni. Jobban utálom X-et, mint csípem Y-t? Vagy nem a legellenszenvesebbet akarom gyengíteni, hanem a favoritomat erősíteni?

Érdekes játék lehetne, persze nyilván nehezebb is lenne egy ilyen szavazatot másfél konzervért, meg lecsírázott takarmánykrumpliért megvenni. "Húzza be, Józsikám, tuggya, odaja szekfű mellé", működhet egy egyszerű szavazólapon, hiszen csak a szekfűt (narancsot, miafaszt) kell vizuálisan memorizáltatni, de ha már szopathatja magát vele az egyszeri politikus, akkor nem biztos, hogy rá meri bízni a "roppantfontos-éljenademokrácia" jellegű szavazópolgárra, hogy elszámoljon a megfelelő kockáig.

Nyilván ugyanez a jelenség sokkal mókásabbá tenné az egész szavazást. A közvéleménykutatók tömegesen lennének öngyilkosok. Rengetegen simán csak elrontanák a szavazást, így némileg homogénebb és véletlenszerűbb lenne a választások végeredménye. Nem mintha annyira számítana...

5 komment · 1 trackback

Címkék: választás 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://azbeszt.blog.hu/api/trackback/id/tr81888040

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Több tízezren szavaznak otthonuktól távol 2010.04.02. 09:30:03

Még egy hétig kérvényezhetik a választópolgárok, hogy a lakóhelyüktől távol szavazhassanak. Az április 11-i első fordulóra eddig 33 500-an, az április 25-i második fordulóra 29 300-an kértek igazolást.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2010.04.02. 08:04:38

sorsoljunk, mint valami piramisjátékban!
vgay nyereményként kapják meg egymás kapmánykasszáját! (a ténylegest)

nadivereb 2010.04.06. 11:53:44

Húúúha, ez az ötlet a Fudesznek nagyon tetszene. Nem kéne többé szélfelé lavírozniuk, elég, ha fenntartják a zsigeri gyűlöletet széljobb és baloldal között. Jelen állás szerint így a fidesz kapna kábé 80%-ot, az MSZP és az MDF aligha jutna be a parlamentbe, a Jobbik talán összekaparna 5%-ot, de nem hiszem. Egyedül az LMP-t nem utálják elegen ahhoz, hogy sok ellenszavazata legyen. Így megérné seíze-sebűze pártnak lenni.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.04.06. 21:39:01

@nadivereb: Te, ez azért nem ilyen egyszerű, hiszen nem a fidesz rendelkezik a szavatokkal, hanem a pógárok. Azok pedig nem irányíthatók/szervezhetők ilyen könnyen. Bár abban igazad van, hogy ha utálatra is mozgósítanak, akkor működhet a dolog, viszont szerintem ez sem úgy alakul, hogy a fidesz megmondja nekem, kit utáljak. Ha már ellenszavazatot akarok leadni, az mehet a fidesz ellen is, simán lehet a fiúkákat is utálni. De hogy a maszop (perpill) kb húsz százalékát mi mosná el, azt nem tudom, nincs annyi mozgósítható inaktív szerintem a "haterek" között sem, hogy azt öt százalék alá lehessen nyomni. (Tény, hogy a közvélemény-kutatások szerint pillanatnyilag az mszp a leginkább elutasított párt, de szerintem a jobbik lényegesen felvállalhatatlanabb, és így talán motiválóbb ellenük szavazni.)
Mindegy, ez csak egy gondolatjáték, úgyse lehet kiokoskodni, mi lenne az eredmény... :)

Lionar · http://feherhollo.hass.hu/ 2010.04.07. 12:15:54

Amíg nincs fehér kocek, addig van lehetőség érvénytelenül szavazni... Aktív rezisztencia, ha vállalhatatlanok a jószágok!

noelwalrus · http://thewalrus.blog.hu 2010.04.08. 17:45:02

hát vagy küldjön valamelyik párt kéretlen kampányanyagot, hátha tuti nem szavazok rájuk. írt beimli tamás másnak is?
süti beállítások módosítása